Raudteega seotud riskid on teravalt päevakorras

Piret Karu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Tänasest 4. maini on Eestis üleriigiline raudteeohutusnädal, mis kannab sõnumit «Lase rong läbi». Selle eesmärk on tuletada liiklejatele meelde, et raudtee turvalise ületamise eeltingimus on tähelepanelikkus. Kampaania korraldab MTÜ Opration Lifesaver Estonia (OLE) koostöös tehnilise järelevalve ameti ning politsei- ja piirivalveametiga.

«Aasta alguses tihenenud reisirongide liiklus tõstis raudteeületamisega seotud riskid taas teravalt päevakorda, kuid turvalise käitumise põhireeglid on jäänud samaks,» selgitas MTÜ Operation Lifesaver Estonia juhatuse esimees Tamo Vahemets. «Raudtee turvaliseks ületamiseks on vaja olla vaid väga tähelepanelik, rongi lähenemisel jääda ohutusse kaugusesse ja lasta see läbi,» rõhutas Vahemets.

«Tuletame kõikidele liiklejatele meelde, et lähenedes raudteele, tuleb endale väga selgelt aru anda, et ollakse sisenemas ohutsooni, kus turvalisuse tagamine on igaühe enda esmane kohustus,» märkis Vahemets. «Rongile on antud eesõigus, sest vedurijuhtidel ei ole võimalik kiiresti peatuda või traagiliste sündmuste ärahoidmiseks manöövreid sooritada.»

Autojuhid peaksid raudteeülesõidukohale lähenedes valima kiiruse, mis võimaldab vajadusel enne raudteed peatuda. Jalakäijad peavad arvestama, et raudteeülekäigukohad erinevalt maanteeülekäigukohtadest ei anna neile eesõigust ja rongi võimalikku peatumist ülekäigu juures loota ei maksa.

Tehnilise järelevalve ameti peadirektori asetäitja Anvar Salometsa sõnul on raudteeõnnetuste ja neis viga ning hukka saanud inimeste arv küll viimastel aastatel vähenenud, kuid jätkuvalt teeb muret liiklejate hooletu käitumine.

«Raudtee tehnilise infrastruktuuri arendamiseks on riik koostöös raudtee-ettevõtetega palju ära teinud ning see on Eestis juba piisavalt ohutu. Õnnetuste ärahoidmiseks tuleb alati toimida vastavalt ohutusreeglitele, seda eriti nüüd, mil meie raudteedel liiguvad uued, senisest kiiremad, vaiksemad ning märksa tihedama sõidugraafikuga reisirongid,» ütles Salomets.

Üheksandat korda läbiviidava raudteeohutusnädala käigus paigaldatakse linnaruumi kampaania plakatid, kaubanduskeskuses ja ühistranspordivahendites edastatakse ohutusklippe ning koolides viiakse läbi raudteeohutusalaseid esitlusi.

Nädala tippsündmus on 29. aprillil korraldatav tänusüritus, millega OLE tunnustab oma koostööpartnereid ning tublimaid raudteeohutusega tegelevaid eraisikuid ja organisatsioone. Tänumeene «Kuldne tõkkepuu» antakse kõige silmapaistvama vabatahtliku raudteeohutusalase tegevuse toetajale möödunud aastal.

Mullu pälvis tänuüritusel tiitli «Parim esitleja 2013» politsei- ja piirivalveameti Valga osakonna noorsoopolitseinik Linda Oks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles