Tõrvast kaob pangakontor

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki kontor Tõrvas
Swedbanki kontor Tõrvas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Klientide muutunud tarbimisharjumused pangateenuste kasutamisel toovad tänavu kaasa Swedbanki kontorivõrgu vähenemise kümne kontori võrra. Valgamaal suletakse panga kontor Tõrvas.

Swedbanki jaepanga juhi Ulla Ilissoni sõnul vähendab pank kontorivõrku eelkõige vähenenud kasutatavuse tõttu. «Kontorites käivate klientide arv on viimase kolme aastaga vähenenud kaks korda. Inimesed eelistavad teha sularahatehinguid masinates ning makseid neti- ja mobiilipangas. Kõigist Swedbankis tehtud pangatehingutest toimub kontorites tänaseks 0,4% ja sularahatehingutest 2%,» selgitas Ilisson.

Pank on tema sõnul viimastel aastatel uuendanud teenindusprotsesse ja arendanud elektroonilisi kanaleid. «Olulise muutuse tõi kaasa blokeeritud kontoga klientidele sularahaautomaatide kasutuse avamine detsembris 2012, samuti on muutust kiirendanud sularaha sissemakse automaatide võrgustiku laiendamine. Kõik need sammud on klientide käitumise muutumisele kaasa aidanud,» tõi Ilisson välja peamised põhjused, mis on kaasa toonud klientide hulga olulise kahanemise pangakontorites.

«Viimase suure muudatusena lahendasime aeguvate pangakaartide uuendamise protsessi. Alates veebruarist pakub Swedbank võimalust saada uuendatud pangakaart tasuta koju posti teel kontorit kordagi külastamata. Kliendid on uue lahenduse kiiresti omaks võtnud: täna tellitakse juba neljandik kaarte posti teel ning see number kasvab,» märkis ta.

Ka seni enim kontoreid kasutanud kliendigrupp ehk eakad inimesed eelistavad tema andmetel sularahatehingute tegemiseks järjest enam pangaautomaate.

«Kontorist sularaha võtnud 60aastaste ja vanemate klientide arv on viimase nelja aastaga kahanenud enam kui kaks korda umbes 4000 inimeseni kuus. Arvestades, et Eestis on umbkaudu 400 000 vanaduspensionäri, kaustab neist sularaha väljavõtmiseks Swedbanki kontoreid vaid 1%,» rääkis Ilisson.

Ta märkis ühtlasi, et põhiosa viimaste aastatega juurde tulnud kaardiga maksmist eelistavatest inimestest on samuti lisandunud just eakate sihtrühmas.

Tänavu suvel sulgevad uksed lisaks Tõrvale kontorid Kosel, Sauel, Orissaares, Tapal, Türil, Väike-Maarjas, Abja-Paluojas ja Räpinas. Aasta lõpus sulgeb Swedbank ka Sikupilli kontori, mida hakkab asendama Ülemiste keskuse laienev kontor.

«Kõigi suletud kontorite asukohtadesse jäävad alles sularahaautomaadid ning enamikus kohtades hakkab peatuma Swedbanki pangabuss. Bussi graafikut vaatama jooksvalt ümber ja saame sinna vajadusel koheselt peatuskohti lisada,» sõnas Ilisson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles