Kuidas koduaeda muru rajada?

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühtlasema murukamara saamiseks on soovitatav seeme jagada kahte ossa ja külvata kahes ristuvas suunas.
Ühtlasema murukamara saamiseks on soovitatav seeme jagada kahte ossa ja külvata kahes ristuvas suunas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Madal, tihe ja tallamisele vastupidav muru vajab asjatundlikku rajamist, sobivaid taimeliike ja -sorte ning nõuetekohast hooldamist. Maablogi annab ülevaate, kuidas rajada koduaeda mõnus ja vastupidav muru.

Esmalt tuleb kindlaks määrata muruala suurus. Sobiv külvisenorm normaalsetes kasvutingimustes on 10–15 g/m². Kui külvatakse rohkem seemneid kui võib kasvada võrseid pinnaühikul, siis toimub üleasustuse tõttu stiihiline hõrenemine. Seetõttu pole liiga suured külvisenormid (25-60 g/m²) end õigustanud.

Maaharimis- ja tasandamistööd on soovitatav teha sügisel, et muld saaks talvel vajuda ja niiskust koguda. Tasandamisel täidetakse pinnalohud mullaga ja antakse muruplatsile väike kalle keskkohast servade suunas. See hoiab ära vihmavee kogunemise murule. Tasandamiseks sobib hästi 4–5 meetri pikkune puust pruss või sirge laud. Pärast tasandamist tuleb mulda mõne sentimeetri sügavuselt kobestada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles