Tehvandil peeti uute turgude hõivamisplaane

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elo Mets
Elo Mets Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Teisipäeval toimus Tehvandi spordikeskuses Soome ja Rootsi sihtturgude seminar, mille eesmärk oli anda osalejatele võimalus valmistada oma ettevõte ette Soome või Rootsi turgudele paremaks sisenemiseks.

Valgamaa arenguagentuuri investorkonsultandi Elo Metsa sõnul võib Eesti ettevõtetel olla keeruline Rootsi turule siseneda, sest taustateadmine Eestist on väike ja Eestit võidakse hõlpsasti pidada kolmanda maailma arenguriigiks.

«Eestlased on kiire mõtlemise ja kiire otsustusvõimega – koosolek kestab 15 minutit ja kõik,» ütles Mets. «Soomlastele ja rootslastele näitab selline kiire otsustamine pigem, et tegemist on natukene hullukestega. Nemad ise tahavad kõike läbi seedida. Meie firmad peaksid seda kindlasti arvesse võtma, kui sinna lähevad, ja tegema hästi palju eeltööd. Kindlasti tuleb konkreetse inimesega otse ühendust võtta, mitte uisapäisa tulistada.»

Metsa sõnul on Eesti ettevõtjatel Soome turuga valdavalt positiivsed kogemused. «Soomlased hindavad väga Eestit, Eesti koostööpartnereid ja majandusarengut ning usaldavad siinset kliimat ja ettevõtjaid. Üsna lihtne on nendega suhelda,» sõnas Mets, kelle hinnangul on Rootsi turule raskem siseneda.

Metsa sõnul võib eeltöö Fennoskandia turgudel aega võtta üks-kaks aastat, aga seejärel on mõlema turu puhul loota, et saadakse stabiilne ja püsiv partner. «Hind on koostööpartneri valikul tähtsuselt alles tagapool,» selgitas Mets.

Eelistatavateks ettevõtlussektoriteks turule sisenemisel on nii Soomes kui Rootsis puidu-, metalli-, toiduaine- ja mööblitööstus, masinaehitus ning infotehnoloogia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles