Alanud on jäälinnu pesitsusaeg

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäälind
Jäälind Foto: Vivian Ainsalu

2014. aasta lind on jäälind. Eesti ornitoloogiaühingusse on jõudnud esimesed teated aasta linnu pesaleidudest. Kõik jäälinnud on praeguseks ilmselt rändelt naasnud ning oma pesitsuskoha välja vaadanud. Jäälinnu pesitsusaeg kestab aprillist septembrini, mille jooksul võib üks linnupaar üles kasvatada isegi kolm pesakonda poegi.

Kuna jäälind on pelglik lind, paluvad ornitoloogid looduses liikujatel tema igapäevaelu mitte häirida ja käituda temaga kohtumisel linnusõbralikult. Kui soovid jäälindu jälgida või pildistada, tee seda lindu häirimata
eemalt. Kanuuga või muu ujuvvahendiga sõites jäälindu märgates ära jää paadist kauaks lindu vaatama. Sõida edasi või tõmba paat varjatud kohas kaldale ning jälgi jäälinnu tegemisi kaldalt.

Kõigist jäälinnuvaatlustest palub ornitoloogiaühing ka teada anda. Kõige lihtsam on oma vaatlused ise kaardile märkida aasta linnu kodulehel. Samas palutakse teada anda ka pesaleidudest. Pesainfot avalikult ei kuvata. Kes ei taha oma jäälinnukohti avalikustada, võib info edastada Riho Kinksile Eesti ornitoloogiaühingust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles