Naised rajasid oma endistes tööruumides uued ettevõtted

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ele Lepp on ellu viinud kauaaegse unistuse saada kosmeetikuks. Toetuse abil on ta ilusalongi hankinud vajaliku sisustuse ja töövahendid, mille seas ka mahukas meigikohver.
Ele Lepp on ellu viinud kauaaegse unistuse saada kosmeetikuks. Toetuse abil on ta ilusalongi hankinud vajaliku sisustuse ja töövahendid, mille seas ka mahukas meigikohver. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Otepäälased Marika Vasemägi ja Ele Lepp tegid teoks ammuse unistuse – alustasid ettevõtlusega. Nüüd pakuvad nad kolmandat nädalat õmblus- ja iluraviteenust.

Naised töötasid nüüdseks tegevuse lõpetanud projekteerimisfirmas, kus Vasemägi oli üksuse juhataja ja raamatupidaja ning Ele Lepp jooniste digiteerija. Töötuks jäänutena otsustasid nad ettevõtluses kätt proovida.

«Olin töötanud projekteerimisfirmas 17 aastat ja kuigi töökoht oli hea, oli töö väga tehniline ja mitte eriti südamelähedane. Kuna ebakindlus oli valitsenud pikemat aega, tiksus kuklas kogu aeg mõte, et kui midagi peaks juhtuma, hakkan tegelema õmblemisega,» rääkis Vasemägi, kes nii endale kui perele läbi elu riideid selga õmmelnud.

Selge tulevikunägemus

Eelmise aasta märtsis oli Vasemäel firmas viimane tööpäev ja seejärel võttis ta ennast kohe töötukassas arvele. Peagi leidis ta huvipakkuva kursuse Tartu kutsehariduskeskusest.

«Olin otsustanud, et tahan tegeleda õmblemisega ning pöördusin sooviga ka töötukassasse. Mulle tuldi vastu ning asusingi ennast täiendama rätsepakursustel, mis kestsid jõuludeni. Tegelikult olid need kaheaastased, kuid koostöös töötukassa ja kutsehariduskeskusega võimaldati valida õppemoodulid oma äranägemise järgi,» rääkis Vasemägi.

Maaülikoolis ettevõtluse-ökonoomika eriala lõpetanud Lepa viimane tööpäev projekteerimisfirmas oli 31. jaanuar 2013. «Ammune unistus oli saada kosmeetikuks ja saatuse tahtel leidsin internetist tookord info, et kahe nädala pärast algavad kosmeetikukursused. Tõttasin töötukassasse ja avaneski võimalus ümberõppeks.»

Kosmeetiku intensiivkursused iluravi rahvusvahelises erakoolis kestsid üheksa kuud.

Naised said töötukassa toel läbida ka tööpraktika. «Olin poolteist kuud õmblussalongis, kust sain ettevõtluse alustamiseks väga häid nõuandeid,» sõnas Vasemägi. Lepp praktiseeris kuu aega Tartu ilusalongis.

Edasi hakkasid endised töökaaslased äriplaani koostama. «Kahekesi oli lihtsam, ühel ajal kirjutasime äriplaani ja taotlesime toetust. Olime üksteisele nõu ja jõuga toeks,» sõnas Vasemägi.

Mõlemad said alustava ettevõtte toetust pea 4500 eurot. «Toetuse eest ostsin töövahendeid: kaks õmblusmasinat, overloki, triikimissüsteemi ja triikimislaua,» rääkis Vasemägi. Lepp ostis samuti salongile sisustust ja aparaate.

Naised avasid firmad endistes tööruumides. «Õmblustöö­koda asub minu kunagises kabinetis ja Ele salong endises kohvitoas,» täpsustas Vasemägi.

Uues õmblustöökojas õmmeldakse ja parandatakse rõivaid, õmmeldakse kodutekstiile, antakse nõuandeid. «Olen elu jooksul palju õmmelnud, lõpuks sai armastatud hobist põhitöö,» rääkis Vasemägi.

Naine plaanib ennast pidevalt arendada. «Hea, et töötukassa võimaldab ettevõtlusega alustanutel kahe aasta jooksul ennast täiendada. Olengi juba õppinud masintikkimist ja sügisel plaanin meestepintsakute õmblemist õppida.»

Lepp, kes kõrvalruumis ilusalongi peab, teeb näohooldust, depilatsiooni, jumestust, ripsmete ja kulmude keemilist värvimist ja korrigeerimist. Samuti on võimalik kaasa osta näohooldustooteid.

Ka Lepal on plaan ennast täiendada. «Tahan läbida pruudi- ja fotomeigi kursused. Sügisel plaanin soetada teemantlihvi- ja mesoporatsiooniaparaadi (mesoporatsioon on näo noorendamise meetod – toim), et pakkuda veelgi tõhusamaid protseduure.

«Olen väga rahul, et sain ammuse unistuse ellu viia,» nentis Lepp.

Unistused saanud teoks

Esimesed kliendid on mõlema ettevõtja salongi juba tee leidnud. «Tööd on alguse kohta päris palju. Arvasin, et eelkõige vajatakse parandustöid, kuid päris paljud tulevad kangastega ja soovivad hoopis õmblusteenust,» rääkis Vasemägi.

Ilusalong on praegu avatud ainult kokkuleppel. «Pikapeale selgub, mis ajal kõige enam teenust vajatakse. Kosmeetikuteenust ei tule tahtma inimesed tänavalt, ikka lepivad aja kokku,» sõnas Lepp.

Mõlemad tunnustasid töötukassat. «Sain väga palju toetust ja abi,» sõnas Lepp. «Loomulikult tuleb plaane konsultandile tõestada, kuid kui on selge tulevikunägemus ja suudad seda põhjendada, saad ka toetust,» lisas Vasemägi.

Söakatel naistel on hea meel, et nad on suutnud unistused täide viia. «Olen oma aja peremees ja see on oluline eelis. Kuidas äri edeneb, sõltub paljuski endast,» sõnas Vasemägi.

«Oluline on tahe tööd hästi teha. Kui see, mida pakud, on endale südamelähedane, peaksid rahul olema ka kliendid,» nentis Lepp.

Otepää Õmblusabi on avatud teisipäevast reedeni, muul ajal kokkuleppeliselt. Ele Ilusalongi teenust saab kasutada ette helistamisel. Salongid asuvad Otepää kesklinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles