Seadus võib halvendada sotsiaaltöö kvaliteeti

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaa Omavalitsuste Liit otsustas jätta kooskõlastamata sotsiaalhoolekande eriosa seaduse eelnõud. Liidu hinnangul seaks seadus omavalitsuste õlule ülemäärase halduskoormuse, mistõttu kannataks sotsiaaltöö kvaliteet.

Valgamaa omavalitsusjuhtide hinnangul ei ole eelnõu autorid arvesse võtnud, et sotsiaaltöötajate töökoormus on juba praegu ülemäärane ning sotsiaaltöötajate arv ebapiisav. Lisanduvad nõuded dokumenteerimisele ja kaalutlusotsuste kirjalikule vormistamisele, samuti kõikide pöördujate abivajaduse kirjaliku hindamise nõue suurendavad sotsiaaltöötajate paberitöö mahtu, vähendades märkamisvõimet abivajajate osas.

Edaspidi ei jõuaks omavalitsusjuhtide hinnangul sotsiaaltöötajad enam piisava pühendumusega oma tööd teha, sest peavad põhiosa tööajast kulutama dokumentide vormistamisele. Nõue hindamise kirjalikule vormistamisele on kordades koormavam kui hinnangu kujundamine vahetu vestluse käigus, mis kliendiga suhtlemises olulisem. Kirjalikul hindamisel võidakse takerduda vaidlustesse ning kirjalik menetlus pikendab abiandmise menetlemist.

«Seaduseelnõu on kontrollimise ja kontrollijate keskne, aga peaks olema abivajaja keskne. Praktikas ongi järelevalve kujunenud kohustuslike dokumentide ülelugemiseks. Samas teenuse sisu ja kliendi olukorda järelevalve ei hinda ning tõsised probleemid jäävad hoopis tähelepanuta,» ütles Valgamaa Omavalitsuste Liidu tegevjuht Rein Org liidu otsust kommenteerides.

Omavalitsusjuhte teeb ärevaks ka personali miinimumkoosseisu nõue hoolekandeasutustes. Juba praegu on hoolekandesektori põhiprobleem liiga madal töötasu. Kui seadusega pannakse paika miinimumkoosseisud, pärsib see palgatõusu ning rõhub omaste rahakotile, sest kohamaks tõuseb.

«Miinimumnõue on vanamoodne, soodustab stagnatsiooni, pärsib uuenduslikke lahendusi ja tõstab hoolekandeasutsutes kohamaksu. See omakorda vähendab teenuse kättesaadavust, mis ei tohiks olla seaduse eesmärk,» ütles Org.

Valitsus saatis hiljuti kooskõlastusringile sotsiaalseadustiku sotsiaalhoolekande eriosa seaduse, millega kehtestatakse omavalitsustele täiendavaid kohustusi, selleks raha eraldamata.

Omavalitsusi kohustatakse muu hulgas hakkama sotsiaaltöös järgima rangeid ja töömahukaid dokumenteerimise nõudeid. Kohustatakse tegelema perelepitamisega ning võlanõustamisega, seades nõustajatele erialase hariduse nõuded. Samuti keelatakse pidada laste turvakodu asenduskoduga samas ruumis ning seatakse hooldekodu personalile miinimumkoosseisud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles