Otepää tähistab täna Eesti lipu aastapäeva

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipu 129. aastapäeva tähistamine.
Eesti lipu 129. aastapäeva tähistamine. Foto: Monika Otrokova

1884. aasta 4. juunil pühitseti Otepääl esimene sinimustvalge lipp. Otepää tähistab Eesti lipu 130. aastapäeva traditsiooniks saanud rongkäiguga ja õhtuse piduliku kontsert-jumalateenistusega, kus esinevad koos kooridega Eesti tuntud muusikud.

Vallavalitsuse kommunikatsioonijuhi edastatud teate kohaselt on kogu Otepää tähtpäeva puhul lipuehteis. Vallavanem Kuldar Veere ütles, et lisaks talvepealinnaks olemisele ongi Otepää ka lipupealinn.

«Otepää on läbi aegade jutustanud Eesti lipu lugu,» rääkis Veere. «Otepää kiriku seintel on 1934. aastast pärit lipuloo bareljeefid. Sel aastal räägime lugu edasi uutel bareljeefidel, mille ideekonkursi võitja teeme tänasel pärastlõunal avalikuks. Pastoraadi pargis on Jakob Hurda monument ja pastoraadis endas Eesti lipu tuba. Eesti lipulugu peab olema väärikalt eksponeeritud, selleks tuleb jätkata Eesti lipu keskuse väljaarendamist.»

Rongkäigus osalevad Otepää valla koolide õpilased ja lasteaedade lapsed, EÜSi, Valgamaa omavalitsuste, Valga maavalitsuse, Naiskodukaitse, Kaitseliidu, Otepää valla asutuste ja organisatsioonide esindused, Eesti Õhuväe liputoimkond, Otepää sõpruslaeva Ugandi meeskonna esindus, kutsutud külalised ja vallakodanikud.

Liputseremoonial kirikumõisas kuulutatakse välja ka Otepää laste ja koolinoorte loomekonkursi «Minu sinimustvalge Eesti» võitjad. Samuti tunnustatakse sinimustvalgete mastivimplite kinkimisega Otepää kaunimate kodude omanikke.

Õhtul alustab ajaloolise Kinsli kõrtsi juures oma teekonda Otepää kirikusse hobuvanker. Vankril sõidavad EÜSi liikmed koos algupärase rahvuslipu koopiaga. Hobuvankrit turvab ratsapolitsei.

Otepää kirikus pidulik kontsert-jumalateenistusel «Sinimustvalged laulud Eesti lipu 130. aastapäeva auks» teenib EELK Otepää Maarja koguduse õpetaja Marko Tiirmaa. Esinevad Ivo Linna, Antti Kammiste, Siiri Sisask, Ott Lepland, Tartu poistekoor, neidudekoor Kurekell ja Otepää gümnaasiumi segakoor.

Seoses rongkäiguga on kella 15.45–16.20 häiritud liiklus Otepää linnas Tartu mnt Lipuväljaku tänavast Tartu maantee ja Hurda tänava ristmikuni.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles