Ihtüoosihaige Kaido pere saab varsti uue kodu võtmed kätte

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ränka nahahaigust põdevale Valgamaa poisile Kaidole valmiva maja ehitus on juba lõppjärgus. Ehitajad plaanivad poisile ja tema vanaemale majavõtmed kätte anda juba juuni lõpupäevil.

Märtsis sihtasutuse TÜ Kliinikum eestvõttel ihtüoosihaigele Kaidole vannitoa ehituseks algatatud heategevusaktsioon leidis rahva hulgas nii suurt toetust, et laekunud raha eest sai võimalikuks ehitada täiesti uus maja. Neljapäeva pärastlõunal käisime fotograafiga Karula kandis majaehitust uudistamas. Üllatus oli suur, kui kohale jõudes nägime, et maja oli juba peaaegu valmis.

Moodulmaja, mida ehitab AS Seve Ehitus, oli juba katuse all ning parajasti askeldas seal hulk töömehi – käsil olid nii välis- kui sisetööd. «Meil on siin tööl praegu kuus ehitusmeest ja kaks maalrit. Teeme kuuri ja maja välistöid. Maalrid tegid majas hommikupoolikul tööd, nüüd peab värv veidi kuivama ja õhtupoolikul jätkavad,» selgitas firma töömees Kahro Pärn.

Seest ruumikam kui väljast

Vana maja juurest uue juurde on rajatud tee. Paigas on katusekivid, septik ja rajatud imbväljak. Pinnasesse on paigaldatud maja peakaabel ja veetoru. Tehtud on elektritööd: kohale seatud elektrikilp ja kaabeldused, pistikud, lülitid, kaitsmed.

Maja tundub seest ruumikam, kui väljastpoolt paistab. Elamises on kaks magamistuba ja suur tuba avatud köögiga, lisaks veel WC, vannituba ja panipaigad. «Järgmisel nädalal alustame pliidi ja soemüüri ehitamist,» täpsustas Pärn.

Ehitusega alustati mai teisel poolel ning lõpetada plaanitakse juuni lõpupäevadel. «Teeme siin kibedasti tööd, pühapäeviti püüame ikka puhata ka,» nentis Pärn.

Töömehe sõnu maja valmimise kohta juuni lõpus kinnitas ka objektijuht Mairo Kullisaar. Rajamata on veel puurkaev. «Teeme kõik endast oleneva, et ka puurkaev saaks peatselt valmis ning maja Kaidole ja vanaemale juuni lõpupäevadel üle antud,» sõnas objektijuht.

Algus telesaate üleskutsest

Kaido aitamise lugu sai alguse, kui Tartu Ülikoooli kliinikumi lastefond kutsus ETV saates «Ringvaade» inimesi üles koguma annetusi kaheksa-aastast haiget lapselast üksi kasvatavale vanaemale vannitoa ehituseks.

Valla abiga oli pere kolm aastat tagasi saanud vee majja, boileriga saadi teha küll sooja vett, kuid pesta polnud kusagil. Vanaema pesi poissi väikeses lastevannis kehaosade kaupa – kõigepealt jalad väljas ja ülemine kehaosa vees, siis jällegi istudes, et jalad oleksid vees.

Pesta tuleb aga poissi iga päev, sest muidu halveneb tema naha seisund veelgi. Diagnoositud eluaegne nahahaigus ihtüoos, mida nimetatakse ka kalasoomustõveks, nõuab lisaks ka kogu keha kreemitamist kaks korda päevas, hommikul ja õhtul. Vanaema kannab poisi eest hoolt juba üle nelja aasta, mil tema tütar, Kaido ema, 24aastasena suri.

Seekord Valgamaalasel vanaemaga kokku saada ei õnnestunud, kuid mai alguses ütles naine, et on väga rahul tulemusega, mis lõpuks TÜ kliinikumi lastefondi toetusaktsioonist välja arenes.

«Mul on nii hea meel, et jumal on lõpuks meie pere välja valinud ja meile abi saatnud. Kaido saab esialgse vannitoa asemel lausa uue uhke maja,» sõnas vanaema.

MAJA SAAMISLUGU

Seve Ehituse hinnapakkumine majale oli 80 670 eurot. Tegemist oli ettevõtte pakutava 78,6 ruutmeetri suuruse tüüpmajaga Hegle, mis firma inseneride abiga Kaido ja tema vanaema soovidele vastavaks ümber kohandati.

Maja on moodne ja energiasäästlik. Väga oluline on päikesepaneelilt ja elektrilt töötav boiler, mis aitab vähendada vee soojendamise kulu. Samuti on hoones eraldi köetav ahi ja pliit, viimistlus on allergiavabadest toodetest. Maja valmimist toetab ligi 30 koostööpartnerit.

Annetusfond «Kaido vannituba» on avatud kuni 31. augustini. Täpsemat infot saab TÜ kliinikumi lastefondi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles