Asjatundjad valmistuvad unikaalset puud transportima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ristimänd on midagi nii unikaalset ja huvitavat, et see on väärt talletamist tulevastelegi põlvedele.
Ristimänd on midagi nii unikaalset ja huvitavat, et see on väärt talletamist tulevastelegi põlvedele. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tõlliste vallas asuv Laatre ristimänd alustab peagi oma teekonda Tartusse Eesti Rahva Muuseumi, et saada seal eksponaadiks tulevastele põlvedele. Arboristi sõnul saab transpordist huvitav katsumus.

Tallinna Ülikooli vanemteadur, ristipuude uurija Marju Kõivupuu on ka ise puuga seotud. «Olen Laatre ristipuuga tuttav ammu enne seda, kui teadlasena hakkasin ristipuid uurima ning veidi hiljem ka nende hoidmise ja kaitsmisega tegelema,» rääkis Kõivupuu. Nimelt on selle puu tüves ka temale tuttavate ja oluliste inimeste mälestusriste.

«Risti lõikamine puusse on vana matusekomme, mis on tänaseni elujõuline veel Vanal Võro­maal ja hajusalt selle lähiümbruses Lõuna-Tartumaal, Viljandimaal, Valgamaal,» lisas teadlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles