Säde pargis mälestati juuniküüditamise ohvreid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuniküüditamise mälestuspäevast Säde pargis kogunes osa saama üle poolesaja inimese.
Juuniküüditamise mälestuspäevast Säde pargis kogunes osa saama üle poolesaja inimese. Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Laupäeval möödus 73 aastat traagilisest juuniküüditamisest. Valgas peeti mälestustseremooniat Säde pargis küüditatute mälestuskivi juures.

Tseremoonial meenutas Valga isamaalise kasvatuse püsiekspositsiooni pedagoog Esta Mets kohaletulnutele genotsiidi, mis Eesti rahva kallal toime pandi. Meenutati ka märtsiküüditamist ja paadipõgenikke. «Vabadus ei ole kunagi enesestmõistetav nähtus. Teda tuleb hoida, tema eest tuleb võidelda. Vabadust ei jagata niisama kingiks,» rääkis Esta Mets.

Maavanem Margus Lepiku rõhutas oma sõnavõtus, et ajaloosündmuste unustamine võib viia nende kordumiseni. «Langetame ka meie pea, süütame küünla nende inimeste, nende hetkede mälestuseks. Mälestame lahkunuid, hoiame Eestit,» kõlas maavanema üleskutse. Sõnavõttudega esinesid veel linnapea Kalev Härk, Riigikogu liige Rein Randver ja major Meelis Kivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles