Tules on vägi

Arnold Looga
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupeotuli saabus Tõrva linna.
Laulupeotuli saabus Tõrva linna. Foto: Arnold Looga

Laulupeotuli on liikunud tänaseks mööda Eestimaad juba arvestatava teekonna. Killuke temast väisab ka Valgamaad; tõsi, vaid killuke ja ilma pideva meediakärata, kuid siiski just täpselt seesama tuli. Võttes arvesse, millistest ilmastiku suhtes ilgetest oludest on teda läbi veetud ja kuivõrd ennastsalgavalt on ratturid tule säilimise ja edasikandmise nimel pingutanud, võib seda tulekildu juba vaat et pühaks nimetada.

Eile kell kuus õhtul – päeva ainsal päikselisemal momendil – saabus tuli Tõrva. Sadakonna inimese aplausi saatel peatus tuli kinomaja ees, kus selleks kogunenud Tõrva naiskoorid esitasid dirigent Maie Kala juhendamisel lahkunud maestro Sven Malmi «Tule toomise laulu», mille järel usaldati tulehoid linnapea Maido Ruusmannile. Pärast tantsustuudio Lys neidude esitatud selle aasta laulupeo temaatilist tantsu võeti rändtõrvikust tulekild ka Tõrva linna tarbeks.

Et tegu on ikkagi Tõrva linnaga, oli kohal ka linna vapiloom Tõrva Tõnis, kes oma portatiivse ahjuga demonstreeris kõiki olulisi tõrvaajamise protseduure. Kui tossu tõttu enam suurt midagi näha polnud, orienteerusid pealtvaatajad suitsu seest kostuva, nüüd eriti detailse selgituse järgi. Rahvale pakuti ka teed ja pirukaid, mille kohta kostus arvamusi, et läbisuitsutatuna on need isegi paremad.

Ürituse lõpetuseks esitasid Tõrva avatud noortekeskuse näitetrupi noored näitlejad kinomaja saalis Külli Alumäe lavastatud «Ise oled». Sel ajal, kui osake laulupeotulest juba Valga poole liikus ja saalitäis rahvast näidendile kaasa elas, vilkus kinomajas õlilambis osake oma laulupeotuld. Tules on vägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles