Võidutules saab kokku nelja tule vägi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeva hommikul ühinevad Vabadussõja ausamba juures ühtseks võidutuleks neli tuld: killuke suurest laulupeotulest, muinastuli, Tori kiriku altaril süüdatud mälestustuli sõdades langenutele ja Cēsisest saabuv mälestustuli.
Esmaspäeva hommikul ühinevad Vabadussõja ausamba juures ühtseks võidutuleks neli tuld: killuke suurest laulupeotulest, muinastuli, Tori kiriku altaril süüdatud mälestustuli sõdades langenutele ja Cēsisest saabuv mälestustuli. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Võidupüha hommikul ühendatakse Valgas Vabadussõja ausamba juures võidutuleks neli tuld: killuke suurest laulupeotulest, muinastuli, Toris süüdatud mälestustuli ja Lätist Cēsisest saabuv mälestustuli.

Homme õhtul on aga kultuurikeskuses Carolin Illenzeeri fondi heategevuskontsert «Laulud sõdurile», kus astuvad üles tuntud artistid, Kaitseväe orkester ja lastekoor. Juba kolmandat aastat on fondil traditsiooniks korraldada võidupüha paraadi eelsel päeval kontsertetendus. Fond toetab raskelt vigastatud või teenistusel surma saanud kaitseväelaste laste haridusteed ning huvitegevust. Kontserdist tehakse ka televisiooniülekanne.

Võidupüha paraadi künnisel leiab tavaliselt aset mitmesuguseid kultuurisündmusi mundrikandjate orkestrite osalusel. Erandiks pole seegi suvi Valgas, kus Kaitseliidu ühendorkestril Mati Põdra dirigeerimisel on koostöös eri põlvkondade solistidega valminud kontsertprogramm «Valgalastele valgalastega Valgamaast».

Kavast leiab Valgamaast pajatavaid laule, lava- ja filmimuusikat, nii rahvalikku stiili kui pisut keerulisemat helikeelt. Eelmisel aastal Haapsalus kandis vilja mõte üllitada sõnade­vihik, mille abil andis oma panuse kontserdi õnnestumisse ka publik. Sama püütakse teha Valga kontserdilgi.

Kontsert algab linnapargis pühapäeva õhtul poole kaheksa paiku, vahetult pärast laulu- ja  tantsupeotule saabumist. Harglast saabuvale tulele läheb linnapiirile vastu maavanem Margus Lepik, kes koos Valga rattaklubi jalgratturitega toob tule linnaparki.

Pärast kontserti jätkub sealsamas jaanipidu. Kell 22.30 süütavad noored kotkad piduliku rituaali ja muusikaliste vahepalade saatel muinastule. Seejärel antakse tuli käest kätte noorte kotkaste juhilt Valga maleva pealikule, edasi Kaitseliidu ülemale ja seejärel linnapea Kalev Härgile, kes läidab sellega kell üksteist õhtul linna jaanitule.

Laulu- ja tantsupeotuli ning muinastuli viiakse seejärel Valga Jaani kirikusse, kuhu õhtuks jõuab kohale ka Eesti sõjameeste Tori mälestuskiriku altaril süüdatud mälestustuli sõdades langenutele.

23. juuni hommikul viiakse need tuled koos Lätist Cēsisest saabuv mälestustulega linnaparki Vabadussõja ausamba juurde, kus algavad võidupüha pidustused. Seal ühendatakse kõik neli tuld presidendi võidutuleks, millest vabariigi president jagab killukese kõikidele maakondadele.

Maavanem jagab omakorda saadud võidutulest osakese igale maakonna omavalitsusjuhile, kes toimetavad need valdadesse kohalike jaanilõkete läitmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles