Karula rahvuspargis algavad noore looduskaitsja kursused

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karula kandis on viimastel aastatel mitukümmend maatükki omanikku vahetanud. Foto on illustratiivne.
Karula kandis on viimastel aastatel mitukümmend maatükki omanikku vahetanud. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Keskkonnaamet korraldab 25.-29. juunil neljas Eesti rahvuspargis noore looduskaitsja kursuse Junior Ranger. Lahemaa rahvuspagris toimub kursus juba üheteistkümnendat, Vilsandi rahvuspargis kolmandat, Matsalu rahvuspargis teist ja Karula rahvuspargis esimest korda.

Kursusel osaleb kuni 80 loodushuvilist noort vanuses 13-17, kes elavad rahvusparkides ja nende lähipiirkondades. Noored on kursusele valitud aineõpetajate soovituste ja oma motivatsioonikirja alusel.

Kursused toimuvad Lahemaal RMK Ojaäärse loodusmajas, Vilsandi rahvuspargis Pilguse mõisas, Matsalu rahvuspargis Metsküla algkoolis ja Karula rahvuspargis Ähijärve külastuskeskuses.

Viiepäevase kursuse eesmärk on suurendada noorte keskkonna- ja loodusteadlikkust. Toimuvad retked loodusesse, mille käigus tutvutakse piirkonnale omaste taime- ja loomaliikidega, korraldatakse loodushoiutöid ja loomingulisi tegevusi ning saadakse tuttavaks kultuuriväärtustega. Noored tutvuvad riigiasutuste rolli ja ülesannetega keskkonnakaitses ning õpivad võtteid, kuidas looduses hakkama saada.

Karulas viib näiteks Tarmo Evestus läbi linnulauluhommiku, Piret Pappel seirab koos noortega kahepaikseid, Andro Truuvärki juhendamisel toimub öine liblikavaatlus, lisaks käiakse kanuutamas ja koostatakse almanahh.

Noore looduskaitsja kursuse lõpus läbivad õpilased teadmiste kontrolli ja saavad Junior Rangeri tunnistuse ning vastava märgistusega vormiriietuse. Kaks paremat noort esindavad Eestit 2015. aastal rahvusvahelisel Europarc Junior Rangeri kursusel.

Eesti on Euroopa Kaitsealade ühenduse EUROPARCi liige. EUROPARC ühendab kaitsealasid 35 Euroopa riigis. Ühendus korraldab üleeuroopalist noore looduskaitsja kursust aastast 2002.

Kursuste läbiviimist ja Eesti õpilaste osalemist üleeuroopalises laagris toetab keskkonnainvesteeringute keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles