Põhjalik töö tõi perearstidele lisatasu

, Valgamaalase ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sangaste perearstil Tatjana Laadil jäi lisatasu saamiseks vajalikest punktidest puudu ainult pisku. Arsti sõnul on kvaliteedinõuete täitmiseks vaja lisaks arsti ja õe tublidusele ka head koostööd patsientidega ehk tõhusat meeskonnatööd.
Sangaste perearstil Tatjana Laadil jäi lisatasu saamiseks vajalikest punktidest puudu ainult pisku. Arsti sõnul on kvaliteedinõuete täitmiseks vaja lisaks arsti ja õe tublidusele ka head koostööd patsientidega ehk tõhusat meeskonnatööd. Foto: Erakogu

Haigekassa maksab juulis kvaliteedi lisatasu välja rekordarvule ehk 434 perearstile, sealhulgas kolmele tohtrile Valgamaalt.

Kokku maksab haigekassa arstidele preemiat summas 1,4 miljonit eurot. Valgamaalt pälvisid haiguste ennetamise ja krooniliste haigete jälgimise eest lisatasu perearstid Eve Rebane, Merike Ausmees ja Terje Talvi. Rebane ja Ausmees said ergutusraha veel ka erialase lisapädevuse eest.
Eve Rebane on kvaliteedisüsteemis osalenud selle algusaastatest peale ja suutnud ka nõudmisi täita. «Oleme saanud lisatasu haigust ennetava ja krooniliste haiguste jälgimise tulemusliku töö eest ning ka erialase lisapädevuse eest,» kinnitas Rebane. Tema sõnul jälgitakse kroonilisi haigusi põdevaid inimesi vastavalt ravijuhendile ning selle täitmine eeldab lisa­aega ja head meeskonnatööd.


Preemia toob lisaraha ka uuringuteks
«Raske on neid nõudmisi täita praksistel, kus palju kroonilisi haigeid. Meil oli keerulisem aeg 2010. ja 2011. aastal, mil nimistusse lisandusid Hummuli valla elanikud. Krooniliste haigete osakaal tõusis hüppeliselt ja seega suurenes ka uuringuteks ja nõustamiseks kuluv aeg,» rääkis Rebane. Töökoormuse suurenemise tõttu võttis perearst tööle teise pereõe.
Rebane leidis, et haigekassa makstav lisatasu sellise mahuka töö eest on väike. «See ei innusta. Mind motiveerib lisatasuga kaasnev uuringufondi suurenemine, millega saan patsientidele teha rohkem uuringuid ja anda kvaliteetsemat arstiabi,» sõnas Rebane, kes peab tähtsaks ka füsioteraapiateenust. Ta rõhutas, et praksise tubli töö eeldus on hea meeskonnatöö.
Sangaste perearstil Tatjana Laadil jäi lisatasu saamiseks vajalikest punktidest puudu ainult 30. «Olen varem kvaliteeditasu saanud, kuid viimastel aastatel ei ole suutnud nõutavaid punkte koguda. Enam-vähem korras on meil laste vaktsineerimine, kuid probleemne on just krooniliste haigete jälgimine,» sõnas Laadi.
Tema sõnul ei sõltu krooniliste haigete jälgimine ainult arsti ja pereõe pingutustest, vaid eeldab väga head koostööd patsiendiga. «See nõuab hulga lisatööd ja -aega, haigete pidevat jälgimist. Saad küll patsiendiga kontakti, kuid ta ikkagi ei tule uuringule. Paljud inimesed ei hooli oma tervisest, ei ole koostööaltid. Sellisel juhul on arstil ja pereõel keeruline protseduure läbi viia,» nentis Laadi. Ka Sangaste arstil on tööle palgatud kaks pereõde.
Laadi rääkis, et kuigi nõuete täitmine toob juurde palju lisatööd, on see vajalik. «Lisaks arsti ja õe heale koostööle on oluline tõsta patsientide teadlikkust, nende koostöövalmidust. Eks ikka pingutame ja püüame  lisatasu välja teenida,» sõnas Laadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles