Riik viib relvaseaduse põhiseadusega kooskõlla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relv. Foto on illustratiivne.
Relv. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui riigikohus tunnistas relvaseaduse osaliselt põhiseadusega vastuolus olevaks juba 2010. aasta lõpus, on siseministeerium alles nüüd jõudmas relvaseaduse muutmiseni.

Kriminaalkorras süüdimõistetud endise keskkonnaministri Villu Reiljani kaasuse alusel relvaseadust analüüsinud riigikohus tunnistas 2010. aasta detsembris avaldatud otsusega põhiseadusvastaseks sätted, mis käsitlevad kriminaalkorras karistatud isikult relvaloa võtmist.

Kui seni kehtiv relvaseadus ei võimalda relvaluba omada ühelgi kriminaalkorras karistatud isikul, siis kohus leidis, et seaduse rakendajal puudub igasugune võimalus kaalutlusõiguseks. Nii tunnistaski riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium relvaseaduse põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks osas, milles see ei võimalda soetamisloa või relvaloa kehtetuks tunnistamisel arvestada kriminaalkorras karistatu isikut ja tema toimepandud tegu.

Nüüd on siseministeerium saanud valmis relvaseaduse muutmise eelnõu, mis muuhulgas arvestab ka riigikohtu omaaegseid seisukohti. "Võttes aluseks riigikohtu otsused, muudetakse eelnõu kohaselt relvaseaduse sätteid, mis käsitlevad soetamisloa või relvaloa andmist, relvaloa ja relvakandmisloa vahetamist, samuti soetamisloa või relvaloa kehtivuse peatamist ja kehtetuks tunnistamist," seisab eelnõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles