Luual treenivad ja võistlevad kuue riigi raiemeistrid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Olesk
Andres Olesk Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Laupäeval peetakse Luua metsanduskoolis rahvusvahelisi raiemeistrivõistlusi. Metsa langetamises, saeketi vahetuses, kombineeritud järkamises, täpsussaagimises ja laasimises võtavad omavahel mõõtu kuue riigi raievõistlejad. Võistlus on osa Husqvarna/Jonseredi raievõistlejate ettevalmistusest raie maailmameistrivõistlusteks.

Soome, Venemaa, Eesti, Läti, Leedu ja Valgevene meeskonnad treenivad alates homsest Luua metsanduskooli territooriumil ja õppemetsades rootslasest raie maailmameistri Lars Strandelli juhendamisel.

«Eesti metsamehed on rahvusvaheliselt tuntud ja nõutud. Treeningutel viimistletakse oma oskusi, et olla maailmameistrivõistlusteks parimas vormis,» rääkis Husqvarna Eesti tegevjuht Jaanus Vahesalu.

«Võistlused on lisaks professionaalidele olulised kõigele metsameestele, sest aitavad propageerida korrektseid töövõtteid. Seekordne laager on kergelt juubelihõnguline, sest toimub Eestis juba kümnendat korda. Esimene sellesarnane raievõistlejate laager oli 20 aastat tagasi,» lisas Vahesalu.

Laager algab homme, 10. juulil ning esimesed kaks päeva on treeningupäevad, kus lihvitakse oma oskusi ja jagatakse kogemusi nii metsas puude langetamisel kui ka platsialadel. Juba on aset leidnud üks treeninglaager Šveitsis, kus osalesid raiemeistrid Kesk-Euroopast ja isegi Jaapanist.
 
Iga kahe aasta järel toimuvad raie maailmameistrivõistlused peetakse tänavu 10.–13 septembrini Šveitsis Brienzis. Iga osalev riik saadab võistlusele kolmest kogenud professionaalist ja ühest juuniorist koosneva tiimi. Eestit esindavad sel aastal Valgamaa mees Andres Olesk, Taavi Ehrpais, Sulev Tooming ja juunior Jarro Mihkelson.

Eesti meeskond tuli maailmameistriks 2006. aastal Otepääl 27. raie maailmameistrivõistlustel, 2008. aastal pälviti 15. koht, 2010. aastal jõuti 3. kohale ja individuaalarvestuses tuli Andres Olesk maailmameistriks. 2012. aastal jõudisid eestlased 8. kohale.

Husqvarna AB kajastab üritust pilte ja artikleid pakkuva internetilehekülje kaudu juba praegu. MMi ajal lisanduvad reportaažid otse võistluspaigast koos professionaalidest asjatundjate kommentaaridega.

Treeninglaagri ja võistluse korraldajad on Husqvarna Eesti OÜ ja Luua metsanduskool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles