Kümnendiga on valgamaalaste palk tõusnud enam kui kaks korda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskmine palk Eestis ning Valgamaal
Keskmine palk Eestis ning Valgamaal Foto: Katrina Laurend / Valgamaalane

Aastal 2003 oli Valgamaal keskmine brutokuupalk 303 eurot. Mullu teenis aga Valgamaa inimene keskmiselt 729 eurot. See näitab, et kümne aastaga on palgatõus olnud enam kui kahekordne.

Palk on statistikaameti andmetel tasapisi tõusnud iga aastaga, erand oli ainult 2009. aasta, mil see langes kuue euro võrra. Kõige suurem tõus – 86 eurot – oli 2007. aastal.


Uurisime ka mõnelt Valgamaa elanikult, mida nad neist arvudest arvavad. Poejuhataja Kristina Novikova imestas, et statistika nii kõrget keskmist palka näitab, sest tema ei teadvat küll kedagi, kes nii palju teenib. «Arvan, et Valgas tavaline inimene küll sellist palka ei saa. Mehed võib-olla tõesti, aga naised näiteks müüjatena teenivad miinimumpalka,» sõnas Novikova.
Muusikaõpetaja Sille Lõõndre leidis, et 729 eurot pole üldse suur palk ja sellega on raske toime tulla perel, kus ainult üks inimene leiva lauale toob.
«Enda palgast just palju kõrvale panna ei saa, ehkki tahaks. Peab ikka suhteliselt kokkuhoidlikult elama. Ise teeme ju palju. Kasvatame kartuleid, porgandeid ja muud. Õnneks üüri ei pea maksma. Laristada pole küll midagi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles