Tark leiab kahjurite vastu rohtu

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki kõrvenõgest on läbi aegade peetud tülikaks umbrohuks, võib aias sellest hoopis palju kasu olla. Nõgeseleotis passib hästi nii kahjurite vastu pritsimiseks kui väetamiseks.
Ehkki kõrvenõgest on läbi aegade peetud tülikaks umbrohuks, võib aias sellest hoopis palju kasu olla. Nõgeseleotis passib hästi nii kahjurite vastu pritsimiseks kui väetamiseks. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tänavune jahe ja vihmane suvi on olnud taimekahjurite arengule soodne, ent aednik ja aiakujundaja Piret Pihtjõe usub, et targalt toimetades on võimalik nendega edukalt võidelda.

Tema arvates on ennekõike äärmiselt tähtis, et taimed ennast hästi tunneksid. «Kui taim on stressis või nõrk, on ta haigustele ja kahjuritele vastuvõtlik. Seepärast uuri alati järele, millist pinnast ta vajab. Näiteks õunapuud ei tasu istutada liiga niiskesse paika ja kuuske liiva sisse. Istutusauk tee suur ja lisa ohtralt kõdumulda – see turgutab kasvu ja annab esimese toidunoosi.»

Samas toonitab Pihtjõe, et viljapuid ja -põõsaid tuleks korralikult väetada ning lõikamisega vormis hoida. Kui lasta neil liiga tihedaks kasvada, võivad neid kimbutama hakata paju- ja viljapuu-kilptäid. «Juhul kui nendega nakatumist avastatakse, tuleks kahjurikolletega oksad välja lõigata ja põletada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles