Otepää Piimaühistu lõpetab tegevuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää Piimaühistule kuuluvas hoones lõpetati piima vastuvõtt juba eelmisel aastal.
Otepää Piimaühistule kuuluvas hoones lõpetati piima vastuvõtt juba eelmisel aastal. Foto: Ülle Kübarsepp / Valgamaalane

Otepääl on piimatöötlemisega tegeletud juba alates 1912. aastast, ent selle aasta 5. märtsist on 1993. aasta 1. oktoobris loodud Otepää Piimaühistu likvideerimisel. Piima vastuvõtu lõpetas ühistu aga eelmise aasta augustist.
 

Piima jäi järjest vähemaks

Kuna piimatootjaid jäi järjest vähemaks, kasvasid piima varumisringid liiga pikaks ja muutsid kokkuvõttes ka majandamise kahjumlikuks. Viie-kuue tonni piima varumiseks pidi auto päevas 400 kilomeetrit läbi sõitma,» rääkis Otepää Piimaühistu esimees Ilmar Haak, kes on saatuse tahtel ühtlasi ka ettevõtte likvideerija.

«Majanduses on paraku nii, et mingil hetkel tuleb kahjumit tootev ettevõtmine lõpetada. Ettevõtlusmaastikul pidevalt ettevõtteid kaob ja tuleb juurde,» nentis Haak, kelle hinnangul on väikesel piimandusettevõttel ka järjest raskem suurfirmadega konkurentsis püsida. «Otepää oli üks viimaseid väikeste piimatöötlemisettevõtete seas, kes elus suutis püsida.»

«Otepää vallas oli eelmise aasta lõpu seisuga veiseid 197, neist lehmi 97. Nüüdseks on see arv ilmselt juba mõnevõrra vähenenud,» nentis veterinaararst Kaja Väärsi, kes teenindab Otepää ümbruse loomapidajaid. Kui pole lehmi, siis pole ka piima, mida töötlemiseks anda.

Saamata jäänud raha

Kui eelmise aasta augustis Otepää Piimaühistu enam piima vastu ei võtnud, siis ei tähendanud see, et ka piimarahadega sotid selgeks said.

«Otepää Piimaühistu jäi mulle üsna suure summa võlgu. Küsisin ühistu juhatajalt regulaarselt raha, aga ebamäärased lubadused mind lõpuks ei rahuldanud. Nii kasutasin inkassofirma teenuseid ja sain oma saamata jäänud raha kätte,» rääkis Nüpli küla piimatootja Heido Meema.

«Võlgnevused likvideeritakse igal juhul. Keegi oma rahast ilma ei jää, meil on vahendeid piisavalt,» kinnitas aga Haak.

Likvideerimine

Krediidiinfo andmetel oli 5. juuli seisuga Otepää Piimaühistu maksu- ja tolliametile võlgu 2620 krooni.

«Otepää Piimaühistul on varasid piisavalt, et vajadusel varade müügist laekunud vahenditest maksta kinni kõik, mis vajalik,» selgitas firmat likvideeriv ühistu esimees. «Pankrotti saab välja kuulutada siis, kui rahalised nõuded ületavad varade väärtust. Meil on aga varasid piisavalt.»

Millal täpselt Otepää Piimaühistu lõplikult likvideerub ja piimatootjad oma saamata jäänud raha kätte saavad, ei oska ilmselt keegi ennustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles