Vabaõhu-vaatemäng Tõrva Loits tõi vaatajateni Eesti rahva ennemuistsed lood

Dagny Viks
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulešoud nautides tuleb olla ettevaatlik.
Tulešoud nautides tuleb olla ettevaatlik. Foto: Ülla Tamm / Valgamaalane

Tänavune Tõrva Loits, mille seekordseks alateemaks oli “Eesti rahva ennemuistsed jutud 2.0” tõi pisikesse Tõrva linna kokku Eesti muusika raudvara, parimad tantsijad ja umbes 4000 pealtvaatajat lähemalt ja kaugemalt.

Enam kui 4-tunnisel kontsertetendusel pakuti muusikat igale maitsele -- lavalaudadel sai kuulda ja näha Vallatute Vestide etteastet, võimsat etendust ja lavalahingut ansamblite Winny Puhh ja Metsatöll eestvedamisel ning õhtu lõpetas rahvalemmik Hendrik Sal-Saller koos orkestriga, kes suutis rahva lava ette tuua ja tantsima panna.

Vallatute Vestide esituses sai kuulda nii lugusid kolme bändiliikme enda repertuaaridest aga ka näiteks muusikakollektiivi värske loo “Värvid”. Mehed pakkusid publikule suurepärast muusikat ja laulude vahel ka veidike nalja ning naeru. Nii Ott Leplandi kui Tanel Padari jaoks oli tegemist juba teise ülesastumisega Tõrva Loitsul. Jalmar Vabarna, kelle jaoks oli tänavune Loits esimene, kinnitas enne kontserdi algust, et tal on hea meel lõpuks niivõrd mastaapsest ja omanäolisest üritusest osa võtta.

Õhtu tõmbenumbriks kujunes Mart Kolditsa lavastatud ja Eesti ennemuistseid jutte aluseks võtnud etendus, kus ühte lava jagasid samaaegselt Winny Puhh ja Metsatöll. Kui Winny Puhh kandis oma muusika ja rolliga edasi ennemuistsetest lugudest tuttavate pahalaste rolli, siis Metsatölli etteastest õhkus ürgmehelikkust ja rahu. Muusikute kõrval täitsid kandvat rolli Eesti parimad tantsijad, kes koreograaf Märt Agu käe all olid selgeks õppinud uskumatult vaatemängulise tantsukava.

Vaatajatele pakuti nii tuld kui vett. Laval sähvisid valgusvihud, pritsis sädemeid ja vahtu. Traditsioonilise loitsu lausumise oli enda peale võtnud näitlejatar Adeele Sepp, kes kõrgel lava kohal rippudes loitsuread publiku ette tõi.

Õhtu lõpetas Hendrik Sal-Saller, kes seekord tavapärase Smilersi kollektiivi asemel hoopis orkestriga üles astus. Sal-Salleri esinemise ajaks kogunes lava ette suur hulk inimesi, kes tantsisid, muusikule kaasa elasid ja peale igat laulu tormilise aplausiga vastasid.

Tõrva linnapea ja Loitsu pikaaegne eestvedaja Maido Ruusmann kinnitas enne suurürituse algust, et oodata võib suurejoonelist ja meeldejäävat show’d. Ruusmann tunnistas, et muret tekitas vaid muutlik ilm, kuid õhtuseks kontserdiajaks oli vihm järele jäänud ja ilm oluliselt paranenud.

Kohale tulnud rahvas kinnitas üksmeelselt, et korraldajad olid taaskord saanud hakkama suure ja kiiduväärt tööga. Paljude pealtvaatajate jaoks oli tegemist juba mitmenda Loitsu-show’ga, kuid eriti tõsteti esile seekordset etendust ja vee-ning tule-show’d. Publiku hulgast kostus palju kiidusõnu - rahule jäid nii teatraalseid etteasteid pakkuvat Winny Puhhi hindavad noored, kui pühendunud Hendrik Sal-Salleri fännid, kes kontserdi lõppedes plaksutamist ei suutnud lõpetada ja artisti mitu korda lavale tagasi hõikasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles