Taas sattusid ohtu pangakaartide andmed

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Reedel avastas tähelepanelik inimene Valgas Selveri kaupluse juures olevalt sularahaautomaadilt kaardiandmeid kopeerida võimaldava seadme. Panga kinnitusel keegi siiski kahju ei kandnud.

Valgamaalasele teadaolevalt avastas seadme juhuslik pangaautomaadi kasutaja, kes teavitas sellest politseid.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina ütles, et skimmeriks nimetatav kopeerimisseade pandi kogutud tõendite põhjal SEB automaadile sama päeva ennelõunal. Seadeldis eemaldati rahaautomaadilt koheselt pärast leidmist.

Kostina lisas, et algatatud on kriminaalasi arvutikuriteo tunnuste alusel. Juhtunu täpsemaid asjaolusid uurib kriminaalpolitsei.

SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu kinnitas, et juhtunu tõttu panga kliendid muret tundma ei pea. "Meie pangaautomaatidel on seade, mis tekitab võimalike segajate tööd häiriva elektromagnetvälja. See on ka Valgas rünnaku alla sattunud automaadil. Samuti segab see võimaliku kurikaelte paigaldatud kaamera tööd."

Kuna pank hetkel reaalset ohtu klientide rahale ei näe, pole esialgu plaanis ka ühtegi kaarti konkreetse avastatud seadme tõttu ümber vahetada ega sulgeda.

Siiski jälgib pank Vohu kinnitusel teraselt, ega pangakaartidega, mida eelmisel reedel Selveri juures asuvas sularahaautomaadis kasutati, kahtlaseid tehinguid tegema ei hakata. "Kui tõesti skimmeri paigaldajad mingeid andmeid saavad, tehakse nendega tehinguid riikides, kus pangakaartidel kasutatakse veel põhiliselt magnetriba. Euroopas seda naljalt enam ei kohta, küll aga näiteks Aasias."

"Võimalike ohusignaalide puhul reageerime kiiresti ning teavitame ka avalikkust," kinnitas kommunikatsioonijuht.

Vohu pani kõigile panga klientidele südamele, et lisatagatise selle kohta, et andmed valedesse kätesse ei satuks, annab see, kui pangaautomaati kasutades PIN-koodi varjata. "Ka siis, kui kurjategijad saavad magnetribalt mingeid andmeid, ei saa nad neid kasutada, kui ei teata PIN-koodi."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles