Koostöö aitab lihvida puuseppade eesti keelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külaline väisab ka Valgamaa kutseõppekeskust
Külaline väisab ka Valgamaa kutseõppekeskust Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA) korraldab alanud õppeaastal eesti keele õpet kaheksas kutseõppeasutuses. Ühtlasi toetab sihtasutus õppuritele suunatud intensiivset tugiõpet, et nad tuleksid paremini toime eesti kultuuriruumis.

Alanud õppeaastal korraldab MISA eesti keele õpet 205 õpilasele kaheksas kutseõppeasutuses. Nende seas on ka Valgamaa kutseõppekeskus. «Sel aastal korraldame õpet kutseõppekeskuse ehituspuusepa eriala 17 õpilasele, kelle emakeel ei ole eesti keel,» ütles sihtasutuse elukestva õppe üksuse juht Jana Tondi.

«Valgamaa kutseõppekeskusega on meil tihe koostöö alanud 2013. aastast,» lisas ta.

Lisaks Valga õppeasutusele korraldab sihtasutus sel õppeaastal eesti keele õpet Sillamäe kutsekoolis, Narva kutsehariduskeskuses, Ida-Virumaa kutsehariduskeskuses, Tallinna tööstushariduskeskus, Tallinna teeninduskoolis, Tallinna Lasnamäe mehaanikakoolis ja Tartu kutsehariduskeskuses.

Kutseõppuritele suunatud täiendava keeleõppega pakub MISA kutsekoolidele võimalust saada tuge oma koolis õppivate eesti keelest erineva emakeelega õpilaste täiendava riigikeele õppe korraldamiseks. Täiendavat õpet korraldatakse nii vene õppekeelega rühmade õppuritele kui ka eesti keelest erineva emakeelega õppuritele, kes õpivad eesti õppekeelega kutseõpperühmas või vene õppekeelega rühmas osalise eestikeelse õppega. 

Käesoleva aasta kevadel korraldas MISA täiendava eesti keele õppe korraldamiseks ettepanekute vooru, mille alusel korraldab sihtasutus täiendavat eesti keele õpet ja praktika läbiviimist eestikeelses töökeskkonnas. Kevadises ettepanekutevoorus kiideti heaks 10 kutseõppeasutuse esitatud 14 ettepanekut, mille kogumaksumus on 94 880 eurot.

Kevadel korraldas MISA keeleõpet Sillamäe kutsekoolis, Narva kutsehariduskeskuses, sisekaitseakadeemias, Tartu kutsehariduskeskuses ja Tallinna kopli ametikoolis. Keeleõppes osales kokku 95 õpilast.

«Tegemist on väga kasuliku moodusega eesti keele õppimiseks, sest gruppidele ja erialadele lähtutakse individuaalselt vastavalt kooli ja grupi vajadustele,» kommenteeris Jana Tondi.

Ühtlasi toetatakse programmi raames õpilastele ka intensiivset tugiõpet ja õppekäike tootmis-, vaatlus- ja/või näitustekeskustesse. Tegevuse eesmärk on pakkuda vene õppekeelega õppuritele võimalusi eesti keele- ja kultuuriruumis toimetulekupädevuste kujundamiseks, kultuuridevaheliste erinevustega arvestamiseks suhtlemisel ning eesti kultuuri mõistmist teise kultuuri läbi.

Eesti keele õpet rahastab haridus- ja teadusministeerium Euroopa Sotsiaalfondist rahastatava programmi «Keeleõppe arendamine 2011–2013» kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles