Tänavavalgus plaanitud mahus ei uuene

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavavalgusti. Foto on illustreeriv.
Tänavavalgusti. Foto on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

SA Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) seitsme linna tänavavalgustuse ehitushangetele esitatud pakkumised ületasid kavandatud eelarve kõigi linnade puhul peale Jõhvi. See tähendab, et mujal, sealhulgas Valgas tuleb plaane kärpida.

KIKi tänavavalgustuse projekti juhi Tõnis Kurriku sõnul näitavad esimesed hinnangud pakkumistele, et projektid kujunevad planeeritust kulukamaks ning järgmise sammuna tuleb kõigi linnadega eraldi arutada ja otsustada, millistes piirkondades vajab tänavavalgustus esmajärjekorras uuendamist.

«Iga linna ehitushange on prioriteetsuse järgi piirkondadeks ehk hanke osadeks jagatud. See võimaldab ka osade kaupa lepingusse minna, kui terviklahenduse elluviimiseks raha ei jagu. Paljuski sõltub reaalne ehitusmaht ehitushanke hindamise lõpptulemustest. Jõhvi on teiste linnadega võrreldes erand ja soodsaima pakkumuse hind mahtus eelarve piiresse. Sellest tulenevalt saab tõenäoliselt kõik plaanitu tehtud,» sõnas ta.

Kõrgete hinnapakkumiste põhjuseks ütles Kurrik vahepeal muutunud ehitusnõuded. «Muutunud on teekatendite taastamise kord, mis nõuab katendite üleskaevamise järel nende märksa laialdasemat taastamist.»

Tänavavalgustuse projekti suur hankeperiood algas käesoleva aasta veebruaris valgustite mastide ja mastivundamendi tarnija otsimisega. Nüüdseks on leping sõlmitud ASiga Esvika Elekter. Samuti on selgunud inseneri- ja järelevalve hanke võitjad OÜ P. P. Ehitusjärelevalve, OÜ Vealeidja ja AS Infragate Eesti, millega sõlmitakse leping lähipäevil. Valgustite ja juhtimissüsteemiga varustaja valik on lõpusirgel.

Ehitustöid on plaanis alustada septembri lõpus ning need kestavad koos süsteemide lõpliku häälestamisega aasta aega.

Projekti käigus saavad Haapsalu, Jõhvi, Keila, Paide, Kuressaare, Valga ja Võru energiasäästliku tänavavalgustuse terviklahenduse. Projekti rahastatakse rohelisest investeerimisskeemist süsihappegaasi kvoodimüügi tulu eest Austriale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles