Elukaaslased said süüdistuse kelmuses

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahvelarvuti. Foto on illustreeriv
Tahvelarvuti. Foto on illustreeriv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lõuna ringkonnaprokuratuur saatis lühimenetluses kohtusse kriminaalasja, milles elukaaslasi süüdistatakse kelmuses.

Süüdistuse kohaselt pöördusid 1994. aastal sündinud naine ja 1989. aastal sündinud mees aasta jooksul internetikeskkonnas avalikkuse poole erinevate kuulutustega. Isikuid süüdistatakse selles, et nad pakkusid osta mobiiltelefoni või tahvelarvutit, kuigi nimetatud asju neil tegelikult polnud. Süüdistuse kohaselt kandis ostja kokkulepitud summa pangakontole üle, kuid kaupa kätte ei saanud.

Selles kriminaalasjas on 15 kannatanut, kes on esitanud tsiviilhagi summas kokku üle 1500 euro. Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi Valga kriminaaltalitus. Kohtuistung toimub septembri lõpus.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokuröri Milvi Väina sõnul on kelmused virtuaalkeskkonnas juba mitme aasta jooksul probleem olnud. «Õnneks on selliseid juhtumeid võrreldes eelmiste aastatega oluliselt vähem, kuid kahjuks neid endiselt on,» nentis prokurör.

Ostes kaupu eraisikult interneti kaudu tuleb kuu­lutustesse suhtuda eriti ettevaatlikult, kui:

· napib infot müüja kohta, näiteks esineb ta hüüdnime all;

· müüja ja isiku nimi, kellele tuleb raha üle kanda, on erinevad;

· kaupa müüakse liiga odavalt;

· müüja keeldub kaupa enne ostmist näita­mast või leiab vaban­dusi, miks seda teha ei saa.

Kui tehing toimub Eestis, on alati turvalisem, kui ostja ja müüja saavad kokku. Kui müüja otsib põhjendusi, miks selline kohtumine ei ole võimalik, võib asi kahtlane olla.

Petiselt on vaja ära võtta võimalus anonüümseks jääda. See on võimalik, kui ostu-müügi kokkuleppimisel vormistada selle kohta näiteks elektroonne leping ning panna sellele digitaalallkiri. Leping annab tehingu mõlemale poolele võimaluse veenduda, mis on tema partneri tegelik ees- ja perekonnanimi.

Kuivõrd sellisel moel pole võimalik enam anonüümseks jääda, võib mõni kelm teo toimepanemisest digitaalse allkirjaga lepingu sõlmimise soovi esitamise korral tehingust loobuda.

Peale selle võimaldavad mõned portaalid deposiitarvet kasutada, see tähendab, et raha kantakse kõigepealt üle deposiitarvele, mis kuulub portaalile, ning alles siis, kui ostja ostetud kauba kätte saab, edastatakse arvel olev summa müüjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles