Tartu-Valga rong hilines purjutaja tõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elroni diiselrong Valga jaamas.
Elroni diiselrong Valga jaamas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Elroni Tallinna-Tartu rong jäi kolmapäeval 27 minutiks Tamsalu jaama, et oodata politseipatrulli saabumist agressiivselt käitunud reisija juurde, kelle tõttu nihkusid veel nelja rongi sõidugraafikud.

«Rongijuhi sõnul oli üks reisija hakanud ootamatult ebaadekvaatselt käituma: karjunud, nutnud, ähvardanud inimesi tappa ja nii edasi,» ütles Elroni vanemliikluskorraldaja Viljar Luhthein. «Kuna isiku käitumine kujutas ohtu teistele reisijatele, kutsus rongijuht politsei, kui oldi väljunud Tapa jaamast, ning teavitas olukorrast ka piirkonna dispetšerit.»

Rongijuht kutsus Luhtheina sõnul politsei järgmisesse, Tamsalu jaama, kuhu jõudes politsei aga ees ei oodanud. Üleküsimise peale selgus, et politsei oli suundunud Jõgevale. Mõne aja pärast saabus patrull Tamsallu ja lahendas olukorra.

Ida prefektuuri teatel eeldas politsei, et rong liigub Tapalt edasi Jõgeva suunas ning edastas väljakutse Lõuna prefektuurile eeldusel, et Jõgeva patrull saaks seal juhtumiga tegelda. Rongijuht seevastu otsustas oodata Tamsalu jaamas.

Pärast kontrollkõnet, millest selgus, et rong on hoopis Tamsalu jaamas mõnda aega patrulli oodanud, otsustati politseinikud Rakverest kohale saata. Kui patrull jaama jõudis, oli rongis korda rikkunud mees juba mõnda aega perroonil istunud. Seega ootas rongitäis inimesi justkui vedurijuhi taga, kes omakorda ootas politsei jõudmist perroonil viibiva purjutajani.

«See mees oli ise Tamsalu perroonil välja tulnud ja tegelikult rongijuht ei pidanudki seal ootama – talle ei olnud keegi andnud korraldust, et ta peaks seal patrulli ootama. Kuna ta ise ei öelnud, et ta peatub seal ja jääb ootama, siis ei osanud keegi sellega ka arvestada. Mees tuli ise vabatahtlikult Tamsalu perroonil välja ja ootas perroonil,» rääkis Ida prefektuuri pressiesindaja Olja Kivistik.

Tema sõnul võttis patrull vähem kui kahepromillises joobes mehe kaasa ja viis ta kainenema.

Luhtheina sõnul läks agressiivne reisija politsei ootamise ajal tõepoolest platvormile ja rongijuht sulges reisijate turvalisuse huvides rongi uksed.

«Ei ole kuidagi õige öelda, et reisijad ootasid rongijuhi taga – oodati politseid. Rongijuht käitus igati asjakohaselt, kuna teavitas tekkinud olukorrast koheselt piirkonna rongidispetšerit ning Elroni liikluskorraldajat. Kuulas ära antud korraldused ning täitis need. Mis puutub teekonna jätkamisse antud olukorras, siis rongijuht saab edasi sõita pärast seda, kui piirkonna dispetšer selleks loa on andnud.»

Politsei sekkumist nõudnud intsident toimus kolmapäeval Tallinna-Tartu liinil. Vahejuhtumi tõttu seisis rong Tamsalu jaamas vahemikus 16.38–17.05. Seisaku tulemusena hilinesid veel ka Tartu-Tallinna, Tartu-Jõgeva, Tartu-Valga ning Tartu-Koidula rong.

Viimase väljumist lükati edasi Elroni vanemliikluskorraldaja korralduse alusel, kuna selles reisis naine lastega, kes pidi edasi sõitma selle Tallinna-Tartu rongiga, millega oli sõitnud purjus reisija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles