Nädalavahetus tõotab tulla linnurohke

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookured
Sookured Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja/Scanpix

Eeloleval nädalavahetusel, 4.–5. oktoobril on traditsioonilised rahvusvahelised linnuvaatluspäevad Euro Birdwatch, mida tähistatakse kogu Euroopas juba 21. korda. Sellega pööratakse tähelepanu lindude sügisrände kõrgajale.

Eesti ornitoloogiaühing kutsub vaatluspäevadel osalema ka kõiki Eesti linnusõpru, andis teada ühingu hariduse ja teavituse projektijuht Riho Kinks. Soodsa ilma korral tõotab nädalavahetus tulla väga linnurohke, sest just praegu on alanud sookurgede, hanede, laglede ja teiste lindude massränne.

«Vaatluspäevadel osalemiseks pole vaja teha muud, kui lihtsalt minna õue linde vaatama. Seda võib teha  kas või koduaias. Mitmel pool Eestis on võimalik osaleda ka tasuta linnuvaatlusel koos juhendajaga,» rääkis Kinks. «Kõige kuumem punkt on kindlasti Põõsaspea neem Loode-Eestis, kust juba septembri alguseks oli läbi rännanud vähemalt miljon lindu. Eesti parimad linnutundjad ootavad seal huvilisi laupäeval kella 8–13.»

Valgamaal sedapuhku juhendajaga linnuvaatlusi kavas pole.

Eesti ja rahvusvaheliste kokkuvõtete tegemiseks palub ornitoloogiaühing oma vaatlused ka kirja panna ning edastada need ühingu kodulehel mugava online-ankeedi kaudu.

Esmane kiirkokkuvõte tehakse juba pühapäeva õhtul, sellepärast palub ühing võimalusel oma tulemused edastada pühapäeval hiljemalt kell 16. Kel see võimalus puudub, võib seda teha 10. oktoobrini.

Teavet juhendajaga linnuretkede kohta, vaatluste ülesmärkimise abiankeedi ja juhised leiab ühingu kodulehelt.

Kokkuvõte esmastest tulemustest avaldatakse pressiteatena pühapäeval, 5. oktoobril hiljemalt kell 19. Lõplikud tulemused avaldatakse oktoobri kolmandal nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles