Katlad vajavad ülevaatamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Eraküte katlamaja Pärna puiesteel Valgas.
AS Eraküte katlamaja Pärna puiesteel Valgas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tehnilise järelevalve amet tuletab meelde, et katlaid tuleb kontrollida ja hooldada enne igat kütteperioodi, et ära hoida võimalikke avariisid ning vältida kõrgeid küttekulusid.

Hoolduse õigeaegne tegemata jätmine, katla vale seadistamine ning valesti valitud kütus võivad põhjustada seadme efektiivsuse languse või selle kasutusea lühenemise. Hooldamata katla kasutamine võib kergemal juhul kaasa tuua rahalise kulutuse remonttöödele, halvimal juhul aga lõppeda tulekahjuga.

Katla paigaldamisel ning hooldamisel tuleb alati järgida kasutusjuhendit ning selles välja toodud hoolduse tegemise sagedust. Väikekatelde ning küttesüsteemide hooldustöid võib küll teha ise, kuid kasutusohutuse tagamiseks on soovitatav aeg-ajalt lasta spetsialistil seade üle kontrollida ning vajadusel hooldus teostada.

Korstna ning lõõride hooldustöid võib teha ainult vastavat kutset omav spetsialist, andmed spetsialistide kohta on kättesaadavad kutseregistrist.

Enam kui 15 aasta vanustele gaasiseadmetele tuleb tellida pädevast ettevõttest tehniline kontroll iga nelja aasta tagant.

Kohustuslikule tehnilisele kontrollile ja registreerimisele kuuluvad auru-, kuumavee- ja vedelikukatlad, millele tuleb teha tehniline kontroll nii enne kasutusele võttu kui ka kasutamise ajal. Eestis on praeguse seisuga registreerimisele ja kohustuslikule tehnilisele kontrollile kuuluvaid katlaid 1435, millest kehtiv kasutuskontroll puudub 340 katlal.

Registreerimisele kuuluvad aurukatlad, mille töörõhk on üle ühe baari või mille maht on üle ühe kuupmeetri; kuumaveekatlad, mille töötemperatuur on üle 120 ºC või mille maht on üle ühe kuupmeetri; vedelikukatlad, mille töötemperatuur  jääb üle vedeliku keemistemperatuuri rõhul üks baar või mille maht on üle ühe kuupmeetri.

Registreerimisele kuuluvate katelde tehnilist kontrolli teeb vastava pädevusega asutus, Eestis omab sellist pädevust ainult Inspecta Estonia OÜ. Väiksemate küttekatelde paigaldamise, remondi ja hooldamise käigus tehtud surveseadmetööd peavad olema samuti teostatud pädeva ettevõtte poolt, kelle kohta leiab andmeid majandustegevuse registrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles