Käed võivad päästa elu

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elustamisaparaat.
Elustamisaparaat. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees / Scanpix

6. oktoober on Euroopas südame taaskäivitamise alane teavituspäev. Mullu 16. oktoobril oli esmakordselt Eestis südame äkksurma puhuse esmaabi alane koolitusaktsioon Tartus. Ühel päeval 15 kohas kokku ligi 1200 inimese õpetamine oli saavutus, millest ei osanud korraldajad unistadagi.

Tänavu on SA Tartu Kiirabi võtnud plaani tõsta tõenäosust südame äkksurma puhul ellu jääda kõigis nendes kohtades, kus asuvad Tartu Kiirabi brigaadid.

16. oktoobril kell 9–20 toimuvad praktilised koolitused Tartus, Elvas, Alatskivil, Jõgeval, Põltsamaal, Mustvees, Paides, Türil, Viljandis, Suure-Jaanis, Abja-Paluojas, Otepääl, Põlvas ja Räpinas. Otepääl on koolitus kella 10–12.30 tervisekeskuses ja kella 13.30–19 Konsumis.

Üheaegselt leiavad tegevused aset kuni 20 kohas, tegutsevad 100 vabatahtlikku, abiks on 70 mannekeeni, eesmärgiks kuni 4000 õpetatut. Koolitus on kõigile tasuta ja toimub kohalikes tervisekeskustes, koolides, kaubanduskeskustes ja mujal.

Koolitusi toetavad SA Tartu Kiirabi, SA Tartu Ülikooli Kliinikum, Tartu linnavalituse tervishoiuosakond, Eesti Punane Rist, kaitesväe meditsiiniteenistus, kohalikud omavalitsused ja ettevõtted. «Sinu käed päästavad elu» aktsiooni koordinaator on koolitusjuht Andras Laugamets SAst Tartu Kiirabi.

Üle Euroopa sureb igal aastal haiglaeelsesse südame äkksurma ligi 350 000 inimest. Igal päeval sureb Euroopas kuni 1000 inimest kellegi juuresolekul südame äkksurma. Eestis sureb igal aastal tunnistajate juuresolekul südame äkksurma ligi 700 inimest.

Kiirabide statistika näitab, et kõigist kiirabi tehtud taaselustamiskatsetest ainult 30% juhtudel rakendatakse enne kiirabi saabumist elustamisvõtteid.

Ellujäämise võimalus on alla 10%, kui enne kiirabi elustamisvõtteid ei rakendata. Varane helistamine numbrile 112 ja taaselustamisvõtete alustamine tõstab ellujäämise tõenäosust kordades.

Taaselustamise võtete rakendamise valdkonnas on olnud viimasel viiel aastal muutusi lihtsuse osas, mis ei ole jõudnud inimeste teadvusesse. Kardetakse. Ei saada aru, et on tekkinud äkksurm. Satutakse paanikasse. Lihtsate elustamisoskuste omandamisel on oluline saada vahetu ja praktiline kogemus mannekeenil harjutades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles