Üha enam juhilube saabub posti teel

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Ove Maidla / Postimees / Scanpix

Septembri keskpaigast on ligi kolmest tuhandest juhiloa vahetajast üle kolmandiku tellinud endale juhiloa posti teel. Juhiloa posti teel tellimise eest lisatasu maksma ei pea, tasuda tuleb vaid riigilõiv loa vahetamise eest. Uus teenus on tunduvalt kiirem – kui liiklusregistri büroost saab vahetatud juhiloa kätte alles kümnendal päeval, siis posti teel jõuab see kliendini kolme tööpäeva jooksul.

Maanteeameti eksamiosakonna peaspetsialisti Jekaterina Nesterenko sõnul saab juhiloa posti teel tellimise teenust valida nii e-teeninduses kui liiklusregistri büroos kohapeal. Büroos luba vahetav isik ei pea siis teist korda sinna kohale tulema, vaid saab juhiloa tellida endale sobival aadressil.

Büroos saab juhiloa kättesaamise viisiks valida postiteenust ka muudel loa taotlemise juhtudel, näiteks esmase juhiloa taotlemisel.

«Juhiluba saadetakse posti teel lihtkirjaga soovitud aadressile üle Eesti,» märkis Nesterenko. Ta lisas, et postkast, kuhu dokument saadetakse, peab olema lukustatud ja ilmastikukindel ning tähistatud korteri või maja numbri või talu nimega. Nesterenko kinnitusel on posti teel juhiloa saatmine turvaline ning seda tehakse mitmes välisriigis. «Näiteks Soomes saadetakse igal aastal posti teel umbes 300 000 juhiluba,» tõi peaspetsialist näite.

22. septembrist, kui käivitus juhiloa posti teel saatmise teenus, on liiklusregistri büroodesse esitatud 2176 juhiloa taotlust, millest posti teel kätte saamise võimalust kasutas vähem kui veerand loa vahetajatest. Samal ajal on e-teeninduse keskkonnas esitatud taotlusi 765 ning ligi 70 protsenti vahetajatest tellis dokumendi posti teel.

Kõige ajasäästlikum ja odavam viis juhiloa vahetamiseks on selle taotlemine e-teeninduskeskkonnas, kus kättesaamise viisiks tuleks valida postiteenus. Liiklusregistri büroos tuleb juhiloa vahetuse eest tasuda riigilõivu 26 eurot, samas e-teeninduses on juhiloa vahetuse riigilõiv 6 eurot soodsam ehk 20 eurot. Postiteenus on isikule tasuta ning kiirem, kui büroosse juhiloale järgi minnes.

Maanteeamet juhib tähelepanu ka sotsiaalmeedias levivale väärarusaamale, kus arvatakse, et juhiluba ei ole enam vaja omada. Eesti piires võib mootorsõidukit juhtida isikut tõendava dokumendi alusel, kui isikul on kehtiv juhiluba olemas. Kui juhiluba on aegunud, on ka juhtimisõigus peatunud ning mootorsõiduki juhtimine keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles