Märgakem oma lähedasi – sõpru, kolleege ja pereliikmeid

Margus Lepik
, Valga maavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Lepik
Margus Lepik Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Head õpilased, lastevanemad ja õpetajad!

Eilne koolitragöödia ei puudutanud ainult Viljandimaad, vaid kogu Eestit. Vägivald ei ole kunagi lahendus. Küllap aja jooksul selgitab uurimine, mis viis noore inimese sellise kohutava teoni. Toimunu jätab oma jälje nii  15aastasele poisile kui ka ta vanematele, rääkimata hukkunud õpetaja lähedastest.

Ma ei hakka arutlema, miks see juhtus ja millised olid põhjused. Täna, päev pärast kurba sündmust, ei ole selleks õige aeg. Seda enam, et oleme maakonnas nendel teemadel paljudel kordadel arutanud ja arutlenud.

Küll tahan aga suuremat tähelepanu suunata asjaolule, et selline juhtum mõjutab nii meie noori kui täiskasvanuid. Eesti ja eelkõige meie koolielu ei ole enam endine. Usun, et seda tunnetasid vanemad hommikul lapsi kooliteele saates, õpilased klassi jõudes ja õpetajad klassi ette astudes. Minu soov on eelkõige, et säilitaksime sel raskel hetkel rahu, kuid märkaksime üksteist.

Peame jõudma iga õpilaseni, lapsevanemani ja õpetajani, et hoomata nende muresid ja rõõme. Täna räägivad sellel teemal kindlasti paljud. Samuti usun, et ka Valgamaa koolis vestlevad õpetajad nendel teemadel nii omavahel kui lastega.

Viljandi tragöödia on põhjustanud palju kurbust ja muret. Ma palun, et oleksime empaatilisemad märkamaks üksteist. Peame olema ka maakonnas valmis selleks, et käitumised võivad olla seinast seina ja selle põhjus just nimelt Viljandi koolitragöödia. Taoliste seikade järel võivad meil kõigil tekkida erinevad emotsioonid: viha, kurbus, teadmatus, kartus.

Valgamaal on Innove Rajaleidja keskus, kuhu saavad pöörduda kõik need, kes soovivad rääkida Viljandimaa katastroofist tingitud hirmudest. Palun kõigil koolidel jagada nende spetsialistide kontakte nii õpilastele, lastevanematele kui koolipersonalile. Veel parem, kui sellised kontaktid on iga päev infotahvlil olemas.

Suhtluskanalid, kus noored oma tundeid jagavad, jäävad tihti täiskasvanute tähelepanu alt välja. Politsei ei saa jälgida kõikide Twitteri, Instagrami, Google+, Foursquare YouTube`i ja Facebooki kontosid. Kuid juhul kui meile midagi imelikku silma hakkab, peaksime teadma, et sellest teatamine pole kaebamine. Seega andke julgelt politseile teada, kui kellegi postitustes või käitumises midagi kahtlast märkate.

Aasta tagasi Valgamaa noortekogu korraldatud osaluskohvikus arutasid maakonna noored koolivägivalla üle. Sõnum oli selge: koolivägivald on probleem. Põhjuseid selleks on väga palju. Viljandis suundus vägivald õpetaja vastu. Praegu ei ole liiast ükski üleskutse märgata ja tegeleda koolivägivallaga.

Ja märkama peame ka oma lähedasi – kolleege, sõpru ja pereliikmeid –, sest meil kõigil on hetki, mil vajame sõbra toetavat õlga. Õigeaegne sekkumine aitab.

Innove Rajaleidja keskuse Valgamaa kontaktid:

Infotelefon 5886 0714

Jaanika Käst, keskuse juht, tel 5341 2974

Õnne Naaris, sotsiaalpedagoog, tel 5815 0329

Endla Lõkova, psühholoog, tel 5885 3610

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles