Algab tänavate üleviimine leedvalgustusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavavalgustus. Pilt on illustratiivne
Tänavavalgustus. Pilt on illustratiivne Foto: Monika Otrokova

Seitsme linna tänavatele leedvalgustuse rajamise projekti ehituslepingud on küll sõlmitud, aga kuna töömahud on erinevad, siis planeeriti tänavu sügisel algav ehitustegevus vastavalt iga linna iseärasustele erinevalt.

"Ehitustööd peaksid kõikides linnades lõppema hiljemalt 2015. aasta sügisel. Kuna linnas on tänavavalgustus hädavajalik, siis sellega arvestatakse ka ehitustööde teostamise juures," ütles BNSile keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) kommunikatsioonispetsialist Anni Umbleja. "Vajalik töökorraldus või võimalikud ajutised lahendused pannakse paika koostöös kohaliku omavalitsuse ja ehitajaga, lähtudes sealjuures konkreetse linna ja piirkonna vajadustest."

Vana ja ebaefektiivse linnavalgustuse väljavahetamistöid, mille kogumaksumus on 15 miljonit eurot, saab teha tänu kvooditehingule Austriaga. Eesti ja Austria sõlmisid 2012. aasta septembris CO2 heitkoguste ühikute lepingu.

Jõhvis, kus tänavavalgustuse ehituspakkumine ei ületanud töödeks kavandatud summat ning tänavavalgustus uuendatakse täies mahus, võitis riigihanke Leonhard Weiss Energy. Ehitustööd Jõhvis lähevad maksma 518 000 eurot ja välja vahetatakse 1568 valgustit.

Paides võitis ehitushanke samuti Leonhard Weiss Energy, mille pakkumine kahe piirkonna tänavavalgustuse uuendamiseks oli 1,19 miljonit eurot. Paides vahetatakse välja 1398 valgustit.

Võrus olid kahe piirkonna ehitushankes edukaimad Kagu Elekter ja Aigren ning Leonhard Weiss Energy. Kahe piirkonna ehitustööd Võrus hõlmavad 1470 valgusti väljavahetamist ja lähevad maksma 1,47 miljonit eurot.

Kuressaares võitsid ehitushanke Sinear ja Estamet. Tööde maksumus on 1,71 miljonit eurot ja välja vahetatakse 2706 valgustit.

Valgas osutusid edukaimaks Kagu Elekter ja Aigren, mille pakkumine oli 1,26 miljonit eurot. Välja vahetatakse enim ehk 2706 valgustit.

Keilas võitis ehitushanke Eltel Network 651 000 euroga. Välja vahetatakse 1064 valgustit.

Haapsalus võitis hanke Eltel Network, mille töödemaksumus on 1,6 miljonit eurot. Välja vahetatakse 1895 valgustit.

Paljude linnade piirkondlike hangete võitjaid on veel väljaselgitamisel. Kokku vahetatakse välja 11 250 valgustit, mis on vanemad kui viis aastat.

Uue tehnoloogilise lahenduse saavad enda kasutusse Keila, Jõhvi, Kuressaare, Võru, Paide, Valga ja Haapsalu. Kõik tööd peavad olema lõpetatud 2015. aasta oktoobri lõpuks.

Valgustussüsteemide väljavahetamiseks on kõikides linnades tehtud 12 riigihanget. Lisaks energiasäästlikele lampidele vahetatakse välja ka terve valgustuse juhtimissüsteem, mis võimaldab edaspidi linnavalgustust juhtida IT-lahenduse kaudu. Elektrienergia kokkuhoidu saavutatakse ligi 5000 megavatt-tundi aastas, keskkonnaministeeriumi andmeil heidetakse seetõttu õhku ligi 5500 tonni vähem süsinikdioksiidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles