Inspektsioon manitseb mehi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööinspektsiooni peadirektor Maret Maripuu
Tööinspektsiooni peadirektor Maret Maripuu Foto: Postimees/Scanpix

Tööinspektsioon kutsub tänase isadepäeva puhul kõiki mehi üles teadlikule käitumisele töökohal. Käesoleva aasta kümne kuu jooksul on Eestis meestega juhtunud 2330 tööõnnetust, mis moodustab 64% kõigist tööõnnetustest. Neist kõige rohkem satuvad õnnetustesse noored mehed, kelle töö ja pereelu on alles algamas.

Kõige kõrgema riskiohuga valdkonnad, kus meestega tööõnnetusi juhtub, on metalli- ja puidutööstus, ehitus, transport ja kaevandus. Tööandja peab tagama turvalise töökeskkonna, juhendamise ja väljaõppe ning töötaja kohustus on järgida tööohutusnõudeid ja panustada ohutu töökeskkonna loomisesse. Oluline on silmas pidada, et töösuhe on kahepoolne, kus mõlemal osapoolel on oma õigused ja kohutused.

Siiski näeb inspektsioon tihti olukordi, kus kõik tingimused ohutuks töötamiseks on tagatud, kuid ikkagi ei kasuta töötaja isikukaitsevahendeid või eirab tööohutusnõudeid, pidades neid ebaolulisteks.

Tööinspektsiooni peadirektor Maret Maripuu lisas: „Me võime rakendada mistahes kaitseabinõusid riskikäitumise vähendamiseks, kuid kui me käitume jätkuvalt mõtlematult, on kõigi asjaosaliste – alates tööinspektoritest kuni objektijuhtideni – pingutused asjata.“

Kõige enam juhtub tööõnnetusi noorte meeste hulgas vanuses 20 kuni 29 aastat. „Noored mehed on meie suurim riskirühm. Samas on nad ju ka meie ühiskonna kõige väärtuslikum ressurss – nad on täies elujõus, omandanud erialased oskused ning nende töö- ja pereelu on alles algamas,“ sõnab Maripuu.

Tööinspektsioon soovib isadepäeva puhul kõikidele isadele turvalist töökeskkonda, head tervist, pikka ja nauditavat tööiga ning tervelt kojujõudmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles