Kalmistutel haigutavad lahtised kaevud

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Ilmjärve kalmistu kaevul (paremal) on puudu vaid kaitsev kaas, siis Sangaste veevõtukoht vajab märksa rohkem parandustöid.
Kui Ilmjärve kalmistu kaevul (paremal) on puudu vaid kaitsev kaas, siis Sangaste veevõtukoht vajab märksa rohkem parandustöid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sangaste ja Ilmjärve kalmistutel on lahtised kaevud ning on vaid aja küsimus, millal keegi kaevu kukub.

Lisaks veevõtukohtade ohtlikkusele juhtis toimetusse helistanud kodanik tähelepanu ka Sangaste kalmistul asuvale varisemisohtlikule müürile. «Ja üldse võiks olla surnuaed rohkem korras,» oli helistaja arvamus.

Sangaste kalmistuvahi Rein Adussoni mäletamist mööda on kaev juba pikka aega lahtine. «Kui siia tulin kakskümmend aastat tagasi, oli kaev juba lahti. Tegin ajutise luugi, see pidas vastu aga ainult aasta – siis kukkus sisse. Järgmine pidas ka vastu umbes aasta, enne kui seegi lõhuti.»

Tarvis oleks lõhkumiskindlat luuki

Kalmistuvahi meelest oleks uus kaevuluuk vajalik küll. «Ma ohtlikkuse koha pealt ei oska öelda, aga kui keegi tahab siia sisse kukkuda, siis võib kukkuda küll.» Ta lisas, et kunagi varem ei ole kaevuluugi puudumine probleem olnud, aga kindlam oleks, kui see on olemas ning tehtud nii, et ei oleks võimalik seda lõhkuda. «Siin käib ju inimesi igalt poolt ja igasuguste kommetega.»

Hoopis suurem mure on kalmistuvahi sõnul keset surnuaeda laiutava müürijupiga, mis on lagunemisohtlik. «Väga tahaksin, et see oleks koristatud ja maatasa – siia saaks kena koha.» Probleem olevat aga, et müür on muinsuskaitse all ja seda lammutada ei tohi ning korda samuti ei tehta. «Kui aga juhtub, et kivi kellelegi peale veereb või väravapost ikkagi lõpuks ümber kukub, on õnnetus suur,» sõnas Adusson.

Pärisime ka kalmistul askeldavalt vanahärralt, mis tema avatud kaevudest arvab. «Raske vastata: iga rajatis, olgu ta kaev või mistahes, peaks ikka korras olema ja kaevul peaks kaas olema. Mind see otseselt ei sega ja arvan, et täiskasvanud ja mõistusega inimesele ei ole see ka ohtlik,» oli tema seisukoht.

Õnnetus, mis hüüab tulles

Sangaste abivallavanem Kajar Lepik kostis, et on asjaga kursis ning uus kaevukaas on praegu juba valmistamisel ja saab varsti paigaldatud. Kas kaev otseselt ohtlik on, ei osanud ta öelda, kuid tundis heameelt, et leidub tähelepanelikke elanikke, kes sääraseid asju märkavad.

Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht Monika Otrokova ütles, et vallavalitsus on Ilmjärve kalmistu katmata kaevust teadlik, kuid otsest probleemi nad ei näe, kuna kaevurakked ulatuvad maapinnast piisavalt kõrgele.

Siiski ei või kunagi teada, millal keegi vett üles tõmmates tasakaalu kaotab või lihtsalt hooletusest õnnetus juhtub. Lahtised, kaanteta kaevud on üle Eesti mitu õnnetust põhjustanud. Ka Valgamaal oli alles ülemöödunud aasta sügisel juhtum, kus katmata kaev sai inimesele saatuslikuks. Lahtine kaev on igal juhul hoiatav märk õnnetusest, mis hüüab tulles, ja alati on parem karta kui kahetseda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles