Reedel saab tasuta veresuhkrut mõõta

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Arhiiv / Valgamaalane

Iga teine diabeedihaige ei tea, et tal on diabeet. Selleks, et tõsisele haigusele tähelepanu pöörata, saab reedel Selverites üle Eesti tasuta mõõta veresuhkrut.

14. novembril tähistatakse üle maailma diabeedipäeva, mille fookuses on tänavu tervislik toitumine.

«Diabeeti haigestunute arv kasvab kogu maailmas ja nii ka Eestis. 2. tüüpi diabeet on haigus, mille puhul ei pruugi alguses iseloomulikke sümptomeid esineda, nii ei tea umbes pooled diabeetikutest, et neil see haigus olemas on,» selgitas Eesti Diabeediliidu juhataja Ulvi Tammer-Jäätes.

«Samal ajal võib kõrge veresuhkur kahjustada südant ja veresooni, silmi, neerusid, närve, hambaid, samuti on diabeetikutel kõrgem risk infektsioonide tekkeks. Varakult avastades on võimalik haigust kontrolli all hoida ning tõsiseid tervisekahjustusi vältida,» lisas Tammer-Jäätes.

Üks viis, kuidas diabeeti haigestumist varakult avastada, on veresuhkru mõõtmine.

«Eriti peaks veresuhkru taset mõõtma kõik tüsedad inimesed, kel vanust üle 40. Samuti võiks veresuhkru vastu huvi tunda need, kel mureks kõrge vererõhk või suur kolesteroolisisaldus veres. Oluline on pärilikkus – risk on suurem inimestel, kelle suguvõsas on esinenud diabeeti. Veresuhkru taset tasub jälgida ka naistel, kellel on esinenud rasedusaegne diabeet,» tõi Tammer-Jäätes välja.

Eelmisel aastal käis diabeedipäeval veresuhkrut mõõtmas 1799 inimest, sealhulgas 32 last. Noorim osaleja oli kahe- ja vanim 95-aastane. Normist kõrgem veresuhkur avastati 5%-l kontrollitutest.

Juhtimaks inimeste tähelepanu diabeedile, korraldavad Eesti Diabeediliit, Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts, Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond, OÜ Berlin-Chemie Menarini Eesti, OneMed OÜ ja Selver juba viiendat aastat järjest veresuhkru mõõtmise kampaania.

Reedel kella 17–19 mõõdavad arstitudengid Selverites üle Eesti tasuta veresuhkrut. Lisaks toimub ülemaailmsele diabeedipäevale pühendatud konverents Tartus Atlantise konverentsikeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles