Selgus kanuutajate lemmikjõgi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanuutajad Õhne jõel.
Kanuutajad Õhne jõel. Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Kanuutajad on Eesti kõige külastavamaks jõeks tavapäraste Võhandu ning Ahja ees sõitnud Õhne jõe. Selle jõe märkisid ära 50 protsenti «Seikle veel» projektist osa võtnud eestlased. Õhnele järgnesid Võhandu, Ahja ning Koiva jõgi. Viimast sõitsid eriti hoolikalt need, kes tahtsid mõlemal pool piiri ära käia. Samamoodi oli Koiva ehk läti keeles Gauja kõige populaarsem ka «Seikle veel» andmetel Lätis.

Kanuutajate seas olid populaarsed ka Väinameri ja Haapsalu laht, kus saab edukalt kajakiga sõita, Peni jõgi, Põltsamaa jõgi ja Mustjõgi.

2014. aasta suvel käivitati hoogsalt Eesti-Läti ühisprojekt «Seikle veel», mille eesmärk oli jooksmise, jalgrattaspordi ning autosõidu kõrval edendada kanuusõitu ning vaba aeg veetmist jõgedel, järvedel ja mererannikul.

Idee ei olnud mitte ainult anda positiivne tõuge inimestele, kes muidu ehk harrastavad rohkem tugitoolisporti, vaid ka kutsuda inimesi hindama looduslikku väärtust, mis jõgede ümber on. Samas sooviti tuua tähelepanu sellele, et looduses on palju liike, mida tasuks hoida, ning jõgesid, mida tasuks hooldada.

«Seikle veel» tulemused näitavad, et traditsioone ei ole küll kerge murda ning vahel tundub kummipaadiga sõpradega koos merel õõtsumine ning õlle rüüpamine toredam ajaviide, aga õnneks on ka neid, kes neid arusaamu aitasid lõhkuda.

«Eelkõige toon siinkohal välja ansambli Curly Strings, kes aitas seda vahvat kampaaniat reklaamida ja rääkis, miks nende arvates on vahva kanuuga sõita ning vaba aega värskes õhus veeta. Väga hea eeskuju kõikidele  fännidele,» ütles «Seikle veel» turundusjuht Maret Mikk.

Ta lisas, et äramärkimist väärivad ka jõgede hooldustööd, mida tehti sel suvel eriti hoolikalt. Võhandut, õigemini selle algusosa ehk Pühajõge puhastati väga põhjalikult, Võhandu äärde Sõmerpalu valda rajati uus Järvere paadisild.

Kevade lõpus ja suve alguses puhastati ka Õhne jõge, nii et seal on nüüd uus sõidetav lõik. Koos teise Valgamaa ettevõtjaga aitas puhastustööd läbi viia Imre Arro, kes oli ka üks kampaania koostööpartneritest.

Emajõe Jõeriigi kõik objektid on lõpuks valmis ja nüüd on valmis kanuumatkajaid vastu võtma Amme jõgi, mis seni vähe sõidetud. Seal on nüüd uus, suur ja korralik Vasula puhkekoht koos ranna ja pallimänguplatsidega. Kallaste linnas on valmis saanud vaatetorn. Amme jõel toimus ka ekspeditsioon. Viljandimaal on valminud Saiga puhkekoht koos ujuvsildadega Põltsamaa jõe ääres Kolga-Jaani vallas.

Maret Mikk tuletab kõigile kanuusõpradele meelde, et on viimased päevad aega registreerida enda suvine kanuusõit «Seikle veel» kodulehel ning osaleda loosimises, kus võib võita toredaid auhindu. Kanuumängust osavõtjatel on võimalus võita seikluslik nädalalõpp Lätis pere või sõpradega, sest kolm peaauhinda on mõeldud igaüks neljale inimesele.

Auhinna võib võita, kui osaleda 1. juulist 15. novembrini vähemalt ühel kanuumatkal Eestis ja ühel Lätis ning kui oma sõidud vastavalt reeglitele registreerida. Auhinnad sisaldavad majutust, toitlustust ning põnevaid tegevusi, reis sihtkohta on aga omal kulul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles