Ligipääs kalmistute andmetele lihtsustub

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Valgamaa kalmistute andmed saavad digiteeritud ning kiireid toiminguid on võimalik teha arvuti tagant lahkumata.
Ka Valgamaa kalmistute andmed saavad digiteeritud ning kiireid toiminguid on võimalik teha arvuti tagant lahkumata. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eestis on kasutusel üks unikaalsemaid lähenemisviise kalmistukultuurile. Tegemist on infosüsteemiga, kus juba enam kui 110 surnuaia kalmuliste andmed – peagi ka Valgamaa omad.

Praeguseks on maakonna kalmistute andmete sisestamine infosüsteemi omavalitsustes eri staadiumis. Nii on neid, kes võivad oma töö lugeda peaaegu lõpetatuks, kui neid, kel äsja lõppes konkurss andmesisestaja ametikohale ning kes alles alustavad tööd. Üsna pea aga peaks olema tegemised sealmaal, et iga soovija saab surnuaiaga seotud toimingud kiiresti ja mugavalt tehtud.

Kalmistumajanduse tarkvara loonud firma Spin TEK juhatuse liige Mari Pultsin selgitas, et koostööläbirääkimisi Valgamaa omavalitsustega alustati umbes kaks aastat tagasi, eesmärgiga maakonna 20 kalmistu ühisliitumine infosüsteemiga Haudi. Kõik osapooled olid nõus ning see tähendas kulude jagamist terve maakonna omavalitsuste peale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles