Võimsad kahurid sülgasid vett

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekahurid teisipäeval Linnamäe orus tööhoos.
Lumekahurid teisipäeval Linnamäe orus tööhoos. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Teisipäeval võis Otepääl Linnamäe oru ümbruses näha sagimist ja kuulda võimsate mootorite mühinat. Käis lumekahurite testimine, kuid lume asemel paiskus esialgu neist veel peent uduvihma.

Tegu oli Itaaliast pärit kahurimaailma tippmudeli esimese testpäevaga Eestis. Nii tootlikke seadeldisi pole siinmail kahurite omaniku Siim Kalda sõnutsi veel nähtud. Enam kui 600kilogrammise lumemasina käivitumisel kostuvad esmalt piiksud, vilkur hakkab plinkima ning sellele järgneb juba ligi meetrise läbimõõduga propelleri tuulevihin. Veepihustid käivituvad ja õhujuga paiskab uduvihma kaugusesse.

Esimene test kulges edukalt ja juba eile õhtul oli plaanis Linnamäe lumerõngapargis lumetootmisega alustada. «Külmakraadid näitavad sellist numbrit, et saame mõlemad kahurid tööle panna ja lund hakata tootma,» selgitas Kalda. Selleks on tarvis tema väitel neli-viis külmakraadi. Pargi avamiseks peaksid kahurid töötama külmas vähemalt neli ööpäeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles