Kahe riigi päästjad panid pumbad proovile

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga ja Valka päästjatel toimus ühine õppepäev. Pildil on Fox pumbad.
Valga ja Valka päästjatel toimus ühine õppepäev. Pildil on Fox pumbad. Foto: Päästeamet

Reedel, 28. novembril harjutasid Valga ja Valka päästjad ühiselt JATE projekti (Building Cross-border Capacity to Perform Joint Activities in Tough Environment) kaudu soetatud kustutustehnika kasutamist, andis teada päästeameti Lõuna päästekeskuse pressiesindaja.

Päeva esimeses pooles toimus Valga komando õppeklassis koostööseminar, kus tutvustati lähemalt päästesündmuse lahendamiseks katkematu vesivarustuse tagamise põhimõtteid ja võimalusi kahes partnerriigis. Käsitleti erinevate pumbasüsteemide ja vesivarustusvõimaluste kasutamise strateegiat ja taktikat. Õppusega samal ajal arutas JATE projekti juhtgrupp Eesti-Läti piiriülest koostööd uuel rahastusperioodil 2014-2020.

Pärast lõunat lasti basseini üle kümne tonni vett, veeti lahti voolikud ja prooviti oma käega järgi, mida projekti kaudu soetatud pumbad suudavad. Praktilise harjutuse käigus õpiti kasutama koostööprojekti raames soetatud mootorpumpasid ning tutvuti nende tehniliste võimalustega. Harjutusel osales 15 Valga päästjat ning 15 päästetöötajat Valka piirkonnast.

JATE projekti käigus sai Eesti kaks mootorpumpa Rosenbauer Fox ning ühe suure tootlikkusega pumba Godwin CD160M haagisel. See on pump, mis mõeldud kasutamiseks metsatulekahjudel ja üleujutuste korral.

Pumba maksimaalne tootlikkus on 427 kuupmeetrit tunnis ehk 118 liitrit/sekundis. Sellest võib läbi minna kuni 75mm läbimõõduga osakesi, näiteks liiva ning kruusa. Pumpa käitab 72 kW-ne diiselmootor ja pump on kaetud heli summutava kattega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles