Rahupaigani mööda alleed

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui me ise vahepeal ei märka seda rikkust, mis on meie ümber, siis vahepeal on hea, kui keegi selle ära raamib ja raami kollaseks värvib.
Kui me ise vahepeal ei märka seda rikkust, mis on meie ümber, siis vahepeal on hea, kui keegi selle ära raamib ja raami kollaseks värvib. Foto: Arvo Meeks

Mõisasüdame poolt mööda alleed jalutuskäigu kaugusel asub feldmarssal M. A. Barclay de Tolly mausoleum. Kuulsa väejuhi viimane rahupaik on tuntud nii lähedal kui kaugel ning on Eestit külastavate turistide üks meelispaiku.

Vene väejuht kindralfeldmarssal Michael Barclay de Tolly põlvnes Balti aadli šoti päritoluga perekonnast. Barclay de Tolly abiellus 1755. aastal Margarethe Elisabeth von Smitteniga Jõgeveste mõisast. Väejuht paistis vaprusega silma Vene-Türgi sõjas, Vene-Rootsi sõdades ning sõjas Prantsusmaa vastu.

Tervise halvenedes lahkus Barclay de Tolly sõjaväest ja asus Jõgeveste mõisa, kust järjest süvenevad tervisehäired sundisid vürsti sõitma Böömimaa tervisevetele. Sihtkohta jõudmata suri Barclay de Tolly 26. mail 1818 Insterburgi lähedal Preisimaal. Ta põrm balsameeriti ja toodi Jõgevestele, kuhu see jõudis kaks kuud hiljem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles