Jõgeveste – pealt vaikne, seest põnevust täis

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle võimeka hiiglasega teeb Arvo Viks huvilistele ekstreemsõite.
Selle võimeka hiiglasega teeb Arvo Viks huvilistele ekstreemsõite. Foto: Arvo Meeks

Soontaga poolt üle Väikese Emajõe silla Tõrva poole sõites võib öelda lausa neli korda «Tere!», sest siit algavad ühekorraga Mulgimaa, Helme vald, ajalooline Helme kihelkond ja Jõgeveste küla – neli algust!

Jõgeveste küla paistab võõrale esmapilgul maanteed mööda läbides täiesti tavalise Lõuna-Eesti külana, kuid tegelikult peidab see endas nii mõndagi ootamatut ja põnevat. Selle avastamiseks on tarvis ainult teelt maha keerata. Tegimegi külas mõne peatuse, et kõik see huvitav üles leida.

Esimene peatus oli Jõgeveste mõisasüda. Traditsiooniline mõisakeskus on peaaegu hävinud. Ühekorruseline kivist peahoone, milles alates 1920. aastast tegutses algkool, purustati Teises maailmasõjas ning kõrvalhoonetest on järel tühised riismed. Praegu asub mõisasüdames suur parkla bussipeatuse tarbeks, kõrval iidsete puudega park koos viimases sõjas hävinud ja nüüdseks olematuks kulunud mõisahäärberi jäänustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles