Osteoporoos esineb üha rohkematel inimestel

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Osteoporoosi, mis on luukoe ainevahetuslik haigus, diagnoositakse igal aastal järjest rohkematel inimestel. Kuna kogu maailmas kasvab keskmine eluiga, on oodata ka haprusmurdude arvu kasvu. Kui veel 1990. aastal registreeriti maailmas 1,66 miljonit reieluukaela murdu, siis aastaks 2050 prognoositakse selle arvu kasvamist 6,26 miljonini aastas.

Osteoporoos ei põhjusta enamasti kaebusi, kuid selle kõige ohtlikumad tüsistused on luumurrud, mille sagedus suureneb vanusega. Hinnanguliselt on Eestis kolmandikul üle 60aastastest naistest ja pooltel üle 70aastastest naistest osteoporoos.

«Peamised põhjused, miks inimene võib osteoporoosi haigestuda ja mida ta ise ei saa muuta, on vanus, naissugu, menopaus ja pärilikkus. Eelnevad luumurrud suurendavad oluliselt järgneva luumurru riski,» kommenteeris Qvalitas arstikeskuse reumatoloog Oivi Aakre.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles