Politsei saatis liiklusrikkujatele jõulukaarte

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei jõulukaart 2014
Politsei jõulukaart 2014 Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Tänavu sai politseilt hoiatava jõulukaardi ligi 930 inimest, kes aasta jooksul liiklusnõuete vastu eksinud viis või enam korda. Kui valdavale osale neist läks kaart koju postiga, siis ligi 170 inimesele, kes toime pannud kaheksa või enam rikkumist, viis kaardi kätte piirkonnapolitseinik.

Politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametnik Veiko Kommusaar ütles, et hoiatava jõukaardi mõte on leebema, ent siiski mõjusa meetodiga inimestele meelde tuletada, et hooletus või tahtlik liiklusnõuete eiramine võib kaasa tuua raskete tagajärgedega õnnetuse.

«Sõnum, mille kaardiga anname, on lihtne – olge järgmisel aastal liikluses hoolikamad, see teeb liikluse turvalisemaks nii teile endile kui kõigile teistele liiklejatele,» selgitas Kommusaar.

Kaardi saavad inimesed, kes ajavahemikul mullu 1. detsembrist tänavu 30. novembrini pannud toime viis või enam liiklusalast rikkumist ehk eksinud kas liiklusseaduse, autoveoseaduse, liikluskindlustusseaduse, teeseadust või ühistranspordiseaduse nõuete vastu või juhtinud mootorsõidukit joobeseisundis ja saanud selle eest kriminaalkaristuse.

Kõige enam liiklusrikkumisi pani sellel perioodil toime 29aastane Kristofer, kellel läks neid kirja 28. Järgnesid 29aastane Aleksei 24 ning 17aastane Ingmar 22 rikkumisega. Kokku sai kaardi 928 inimest, kellest suuremal osal ehk 846 inimesel on aasta jooksul 5-9 rikkumist. 10-14 rikkumist on toime pannud 66 inimest ja 15 või enam rikkumist on 16 inimesel. 8 või enam rikkumist on 167 inimesel.

Peaaegu pool kaardi saajatest on olnud autoroolis juhtimisõiguseta. Ühel inimesel oli selliseid rikkumisi koguni kümme. Alkoholi tarvitanuna on rooli istunud ligi kolmandik kaardisaajatest, kiiruseületamisega on vahele jäänud peaaegu pooled kaardi saanud inimestest. Kokku on kaardi saajad toime pannud veidi enam kui 6000 liiklusrikkumist.

Kommusaar tõi rikkumiste statistikast välja suure korduvalt juhtimisõiguseta autorooli istunud juhtide hulga. «Võib oletada, et selle nõude vastu eksinud inimesed peavad juhtimisõigust lihtsalt formaalseks, mis sõiduoskust ei mõjuta. Ometi järgneb juhtimisõiguse äravõtmine vaid äärmiselt tõsistele rikkumistele ning loata rooli istumine kõneleb hoolimatusest, mis liiklusesse ei sobi.»

Ta lisas, et järgmisel aastal jõustuv seadusemuudatus teeb korduva juhtimisõiguseta juhtimise kriminaalkorras karistatavaks ning annab selge sõnumi, et süstemaatiline loata sõit ei ole tühine rikkumine.

Möödunud aasta detsembrist kuni tänavu detsembrini registreeris politsei kokku ligi 114 000 liiklusalast rikkumist. Tänavu on liiklusõnnetustest hukkunud 76 inimest, vigastada on saanud ligi 1700 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles