Laulmine ühendas maakonda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühtelaulmine lõppes ühise kaerajaani tantsimisega.
Ühtelaulmine lõppes ühise kaerajaani tantsimisega. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Taasiseseisvumispäeval lauldi televisiooni vahendusel paljudes paikades üle Eesti. Puka ühendas ühtelaulmise traditsiooniks kujunenud öölaulupeoga.

Kolmandat aastat järjest toimunud Puka laulupeol ütles avasõnad vallavanem Heikki Kadaja. «Tänane öölaulupidu on veelgi erilisem, sest meiega liitub terve Eestimaa ning loodan, et sellest tuleb tore ja meeldiv ühtelaulmine,» sõnas ta.

Enne kui ühtelaulmisega sai alata, esinesid rahvatantsurühmad ja laulukoorid: kohalik segakoor U-Tuur, Puka naisansambel, tantsurühm Vokiratas, Puka ja Tõrva meesansamblid ja Sangaste segatantsurühm.

Lauljaid polnud kohaliku rahvamaja perenaise Helgi Punga sõnul kuigi keeruline öölaulupeole meelitada. Tema sõnu kinnitas ka 42 aastat koos käinud Tõrva meesansambli laulja Arvo Kolk. Tema kinnitusel teevad Pukast eriti meeldiva esinemispaiga sõprussuhted kohaliku meesansambliga.

Eeskuju võeti tuntud lauljatelt

Tõrvalased esitasid öölaulupeol Marko Matvere ja Liisi Koiksoni esituses ülipopulaarseks saanud laulu «Tuulevaiksel ööl». «Tõrva Loitsul Matvere ja Koikson esitasid seda ja mõtlesime, et laulame ka. Tegime paar korda proovi ja ...,» lausus Kolk.

Öölaulupidu pakkus huvi ka väljaspool Pukat pärit inimestele. «Rahvatants oli väga hea. Organisatoorne pool on samuti korras. Vaatan, et väga palju noori on kohal, mis on juba iseenesest kena,» jagas muljeid Jana Vainonen Tõlliste vallast.

«Korralik külaüritus, mis on vaid hea,» kommenteeris Janar Hani, kes tuli sõpradega Pukka Tartust.

Kohaliku elaniku Piret Vahi sõnul oli aga tänavu kohal tavapärasest vähem rahvast. «Üritus ise on ju ahvatlev, võiks rohkem inimesi tulla,» arvas ta. «Kõige parem oli vaadata meestantsijaid. Neid on üldiselt vähemaks jäänud ning seepärast on nauding neid vaadata.»

Tehniliselt sujus ühtelaulmine Pukas viperusteta. «Meil oli peaproov. Siis saime Tallinnalt kiita, nii et ei pidanud teistkordset proovi tegema,» rääkis Pung.

Noored neiud, kes esimest korda Puka öölaulupeol olid, jäid otsusega just selleks puhuks Pukka sõita igati rahule. «Äge. Uus ja huvitav,» ütles Steissi-Ann Eglit.

Osaleti üleriigilises laulmises

Üle-eestilise Ühtelaulmise eesmärk oli tähistada taasiseseisvumispäeva. Peaaegu sajas registreeritud laulupaigas laulsid inimesed kaasa teleri vahendusel. Pukas võttis Punga hinnangul üritusest osa umbes 400 inimest, kellest 100 olid koorilauljad.

Otseülekanne toimus Põltsamaal Sõpruse pargist, kus laulsid Tartu Ülikooli Akadeemiline Naiskoor, Revalia meeskoor, segakoor Huik!, Rahvusooper Estonia poistekoor, Põltsamaa koorid ja teisedki. Dirigendid olid Ants Üleoja, Jüri Rent, Ants Soots, Alo Ritsing, Raul Talmar, Triin Koch, Hirvo Surva ning Elo Üleoja.

Tund aega kestnud otseülekande tegi Kanal 2 ning saatejuhid olid Hanna-Liina Võsa ja Artur Talvik. Neist viimane oli ühtlasi ettevõtmise peakorraldaja. Kes ei saanud telerit vaadata, võis jälgida ülekannet üle kogu maailma interneti vahendusel. Iga laulupaik edastas pilti lauluplatsil tehtavast nii telekanalile kui ka internetti, et ka kodudes teleri või arvutiekraani taga istujad kaasa said laulda.

Ühtelaulmisel esitati «Laul Põhjamaast», «Kaunimad laulud», «Kungla rahvas», regilaul «Ühtelaulmine», «Ärkamise aeg», «Tuljak», «Ta lendab mesipuu poole» ning «Sind surmani».

Pärast laulmist said kõik ühtelaulmise paikades olnud teleri vahendusel kaerajaani õppida ja tantsida. Sellekordsele Puka öölaulupeole panid punkti simman ning ilutulestik.

Ühtelauljad said maakonnas kokku veel Taheva vallas Harglas ja Otepääl Nuustaku pubis.

Tehnika vedas alt

Harglasse maakultuurimaja esisele platsile tuli sel puhul märksa enam rahvast, kui korraldaja Janika Ploom oli oodanud – umbes 200. «Ühendusega tekkis viimaste lugude ajal viperus, aga muidu jäime väga rahule.» Laulma tuldi Harglasse tema sõnul oma vallast kaugemaltki: Karulast, Mõnistest, Varstust ja Valgast.

Nuustaku pubis oli ühtelauljaid reedel 150 ringis. «Kõik istekohad olid täis ja seisti, kus saadi,» ütles korraldaja Veiko Värv. Tehnilisi apsakaid tema sõnul ette ei tulnud.

Copy
Tagasi üles