Vajame uusi ja paremaid elupindu

, Valga linnapeaValga linnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Härk
Kalev Härk Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti korteriturg ei toimi ja eriti hukas on asi väljaspool Tallinna piirkonda. Üle Eesti on asulates tühjalt seismas sadu kortermaju. Valdav osa kortermajadest vajaksid põhjalikku rekonstrueerimist, kuid ühistute jõud ei hakka peale. Suur osa korteriomanikke on sunnitud maksma suuri energiakadusid (kohati 50–70% energiakuludest) ja noored pered vaevlevad eluasemelaenude kütkeis. 

Tallinnast kaugemal asuvate piirkondade ettevõtted ei suuda tööle meelitada kõrgema kvalifikatsiooniga töötajaid, sest nende jaoks ei leidu kohapeal tänapäevaseid elamisvõimalusi. Erainvesteeringud uute kortermajade ehitamiseks ja vanade lammutamiseks on sedavõrd pika tasuvusajaga, et pangad selleks laenu ei anna ja investorid nii pikalt kasu oodata ei malda. Kui investeeritaksegi, siis Tallinnas ja selle lähiümbruses.

Et lahendada tekkinud ummikseis korteriturul ja tagada elamispinnaturu ühtlane toimimine, peab riik omavalitsuste kaudu jõuliselt sekkuma. Seda teevad kõik suured ja edukad riigid, lähinaabritest Soome ja Rootsi. Elatustase on neis meie omast kõrgem, kuid ometigi on leitud, et üleriigiliselt elamispinna turu suunamine on kõigi avalikes huvides. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles