Unustatud püha tulekul

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimasel ajal on Eestiski kombeks peale kolmekuningapäeva oma jõulurõõmu tooja väärikalt ära saata.
Viimasel ajal on Eestiski kombeks peale kolmekuningapäeva oma jõulurõõmu tooja väärikalt ära saata. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänapäeval peavad paljud 6. jaanuaril kalendris seisvat kolmekuningapäeva pelgalt kuuse välja viimise päevaks. Millest aga sai see päev endale nime ning millised olid vanasti kolmekuningapäeva kombed – seda enam ei teatagi.

Algselt tähistati 6. jaanuaril Kristuse sünnipäeva. Legendi järgi leidsid Kristuse taevas süttinud tähe järgi kolm Idamaa tarka. Pärast Kristuse sünnipäeva nihutamist jõuluajale sai sel päeval tavaks kolmekuningapäeva tähistamine.

Eesti talurahvagi jaoks lõppesid siis jõulupühad. Ikka öeldi, et «pühad pühitakse välja kolmekuningapäeval». Tavaliselt viidi kuused just sel päeval toast välja, linnades koguti nad kokku ja viidi metsa. Euroopas ja viimasel ajal Eestiski on tavaks sel päeval jõulukuused pidulikult põletada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles