Uus torm tulekul

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormi jäljed Valgas 3. jaanuaril 2015
Tormi jäljed Valgas 3. jaanuaril 2015 Foto: Jaan Rapp / Valgamaalane

Ilmateenistuse andmetel on eelolevaks nädalavahetuseks oodata uue tormi tulekut.

Teisipäeval õhurõhk tõuseb ja kõrgrõhkkond tugevneb. Ilm on olulise sajuta ja rahulik. Õhutemperatuur langeb öösel saartel ja rannikul -4 kuni -9, sisemaal -10 kuni -15, kohati -18 kraadini, päeval tõuseb -4 kuni -10 kraadini.

Kolmapäeva öö on veel sajuta, kuid kõrgrõhuhari eemaldub aeglaselt itta, Lääne-Eestis kattub taevas pilvedega ja lõunakaare tuul tugevneb. Õhutemperatuur on saartel ja läänerannikul -4 kuni -9, sisemaal -10 kuni -15, kohati kuni -18 kraadi, pärast keskööd see Lääne-Eestis tõuseb.

Kolmapäeval jõuab Rootsi rannikule madalrõhulohk ja selle pilved katavad ka Eesti. Lääne-Eestis sajab kerget lund. Lõunatuul tugevneb 5-12, saartel puhanguti 17 m/s. Õhutemperatuur tõuseb õhtuks Lääne-Eestis -1 kuni -6, Ida-Eestis -7 kuni -11 kraadini.

Neljapäeval liigub madalrõhulohk üle Läänemere. Öösel sajab enamasti Eesti lääneosas kerget lund. Puhub valdavalt lõunatuul 5-12, saartel puhanguti 17 m/s. Õhutemperatuur on saartel ja rannikul -1 kuni -5, sisemaal -5 kuni -10, Ida-Eestis kuni -13 kraadi.

Päeval jõuab Skandinaaviast Soome idarannikule madalrõhkkond ja selle servas sajab Ida-Eestis lund, lääne pool läheb üle lörtsiks ja vihmaks, intensiivsem on sadu õhtul. Õhutemperatuur tõuseb Lääne-Eestis -1 kuni +3, ida pool -1 kuni -5 kraadini, õhtuks 0 kraadi lähedale.

Reedel liigub madalrõhkkond üle Soome Karjala kohale ja selle lõunaserva mööda Eestisse kanduv õhumass on võrdlemisi soe. Öö hakul sajab tihedat lörtsi, lääne pool ka vihma, pärast keskööd sadu nõrgeneb ja läheb kõikjal üle vihmaks. Puhub tugev edela- ja lõunatuul. Õhutemperatuur on ööpäevaringselt -1 kuni +4 kraadi.

Laupäeva öösel madalrõhkkond eemaldub ja tõusva õhurõhu foonil on saju võimalus väike. Tuul nõrgeneb lühiajaliselt ja puhub läänekaarest. Õhutemperatuur on -1 kuni -6, meretuulega rannikul 0 kuni +2°C.

Päeval läheneb uus madalrõhkkond ja selle sajupilved jõuavad üle Läänemere. Hakkab sadama lund ja lörtsi, saartel ka vihma, õhtul muutub sadu tihedaks. Tuul pöördub kagusse ja tugevneb, õhtul paisub saartel väga tugevaks. Õhutemperatuur -2 kuni +3°C.

Pühapäeval liigub väga aktiivne madalrõhkkond üle Läänemere ja tõstab tuule tormiks. Praegustel andmetel liigub tsüklon Soome lahe ümbrusse ning sel juhul on kõige tormisem Leedus ja Lätis, kus edelatuul võib tõusta 35 m/s. Eesti rannikuvetes tugevneb edelatuul puhanguti 25, pole välistatud 28 m/s.

Lähematel päevadel tsükloni trajektoori muutumisel korrigeerib ilmateenistus ka tuuleprognoosi. Sadu tuleb lörtsi ja vihmana. Õhutemperatuur on ööpäevaringselt -1 kuni +3 kraadi.

Tuleval esmaspäeval madalrõhkkond eemaldub ja selle järel kandub loode poolt külmemat õhku. Sajab lund ja lörtsi. Tuul pöördub loodesse ja on öösel tugev eelkõige Lääne-Eesti saartel ja rannikul, päeval tasapisi nõrgeneb. Õhutemperatuur on ööpäevaringselt vahemikus -4 kuni +1 kraadini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles