Ilm tõotab tulla ekstreemne

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Riigi ilmateenistus andis teada, et täna, 9. jaanuaril koondus Atlandi ookeani keskosa kohal kitsale alale terav kontrast lähistroopilise sooja ja arktilise külma õhumassi vahel. Pärastlõunal tekkis selles piirkonnas (55°pl; 30°lp) uus väga aktiivne tsüklon, mis liigub jugavoolu toel väga kiiresti edasi kirdesse.

Homme päeval liigub tsüklon Norra merele ja selle servas tekib pärastlõunal Oslo lähistel uus osatsüklon, mis liigub edasi Stockholmi suunas. Tsüklon muutub kiiresti väga aktiivseks.

Õhtul pöördub Eestis tuul kagusse ja tugevneb puhanguti 15, saartel 20 m/s. Õhtuks jõuab Lääne-Eestisse tihe lume- ja lörtsisadu.

Öösel liigub tsüklon väga aktiivsena edasi üle Ahvenamaa Eesti suunas ja jõuab hommikuks Osmussaare lähistele. Tuul pöördub lõunasse ja edelasse, pärast keskööd saartel läände ja on väga tugev, puhanguid on sisemaal 15, rannikul 20 m/s, Pärnumaa kuni 25, Saaremaal ja Liivi lahel kuni 30 m/s.

Hommikul võib tuul veel paar-kolm meetrit tugevam olla. Oodata on tugevat lund ja lörtsi, tuiskab. Lääne-Eestis tuleb ka vihma ja on jäiteoht.

Pühapäeval liigub tsüklon edasi piki Soome lahe rannikut itta või kaldub veidi kagusse üle Harju- ja Lääne-Virumaa Peipsi suunas. Tuul pöördub kõikjal läände ja loodesse.

Hommikupoolikul ulatuvad puhangud rannikul 23-27, Saaremaal ja Liivi lahel kuni 30 m/s. Pärastlõunal ulatuvad maksimaalsed puhangud kuni 25 m/s Hiiu-, Saare- ja Pärnumaa rannikul ning pole välistatud ka sisemaal Viljandi- ja Tartumaal. Jätkub lörtsi- ja lumesadu, piirkonniti tuiskab.

11. jaanuari õhtul tuul nõrgeneb ja õhutemperatuur langeb.

Veetase võib tõusta 11. jaanuari hommikul Lääne-ja Loode-Eesti rannikualadel kriitilise piiri lähedale. Kriitiline piir on Pärnus +160 cm, Haapsalus +140 cm, Tallinnas +120 cm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles