Pandipakendite tagatisraha ühtlustub

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pandipakend.
Pandipakend. Foto: Urmas Luik

Veebruarist suureneb kõikide pandiga joogipakendite tagatisraha 10 eurosendini, sõltumata pakendi liigist või suurusest.

Eesti Pandipakendi juhi Rauno Raali sõnul on tagatisraha tõstmise peamine põhjus viimastel aastatel sammhaaval langustrendi näidanud pakendite tagastused.

«Meie hinnangul hakkasid inimesed vähem taarat tagasi tooma pärast eurole üleminekut. Kõige rohkem tekitab muret väikese plastpudeli madal tagastusprotsent. Kui 2013. aastal oli suure plastpudeli tagastus 91%, siis väikestest plastpudelitest tagastati kõigest 79%. See tähendab, et väiksel plastpudelil on kõige suurem risk jääda meie elu- või looduskeskkonda reostama,» selgitas Raal.

Kui praegu on pakendi tagatisraha suurus sõltuvalt pakendi liigist ja suurusest 4 või 8 senti, siis veebruarist on kõikide pakendite tagatisraha suurus 10 senti pakendi kohta sõltumata selle liigist ja suurusest. Pandimärgid (A, B, C, D, D korduskasutatav ja K korduskasutatav) ei ole visuaalselt seotud tagatisraha määraga, mis tähendab, et ka pakendite etiketid ei muutu ja pakendiettevõtjad ei pea neid ümber tegema.

«Lisaks keskkonnahoiule on muudatus kasulik ka tarbijate jaoks, sest alates uue tagatisraha jõustumise kuupäevast saab kõikide tagastatavate pakendite eest suurema määraga tagatisraha. Tagatisraha väljamaksmisel ei eristata pakendeid, mis on ostetud enne veebruari. Tagatisraha suurusest tuleneva vahe kannavad Eesti Pandipakend ja tootjad,» ütles Raal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles