Kas uskuda horoskoope või ainult tervet mõistust?

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõni inimene uurib horoskoope iga päev ega söanda nendega konsulteerimata ühtegi olulist otsust teha. Foto on lavastatud.
Mõni inimene uurib horoskoope iga päev ega söanda nendega konsulteerimata ühtegi olulist otsust teha. Foto on lavastatud. Foto: Ove Maidla

Paljud meist, tahame seda endale tunnistada või mitte, otsivad lehte kätte võttes esmalt üles horoskoobiveeru. Kuulub ju horoskoop nii mõnegi ajakirjandusväljaande raudvarasse just tänu populaarsusele lugejate hulgas.

Horoskoobid põhinevad klassikalisel astroloogial, mille algus loetakse olevat ligi 1500 eKr Babüloonias ning mis oli pikka aega astronoomiaga üks teadus. Astroloogia pikk ajalugu on tõendus inimeste püsivast huvist maiste asjade seletamise vastu selle ametlikult pseudoteaduseks liigitatava uskumustesüsteemi kaudu.

Astroloogiliste ennustuste paikapidavust on läbi aegade üllatavalt palju teaduslike meetoditega kontrollitud. Lisaks elukutselistele teadlastele on astroloogidele väljakutse esitanud skeptikute organisatsioonid, kes püüavad tõestada, et astroloogia meetoditega ei suudeta sündmusi juhuslikkusest paremini ennustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles